2020. március 24., kedd

TAROT gondolatok járvány idején – III. felvonás: A Remete

Érdekes helyzet köszöntött ránk idén márciusban, 2020-ban. Az eddig ismeretlen vírus, amely egyre inkább globális járvánnyal fenyeget, alapvetően megváltoztatta a korábbi életvitelünket, napi megszokásainkat – mondhatjuk kimozdított bennünket a korábbi mókuskerékből.

A kulturális és közintézmények egy részét bezárták, más részüket bizonyos szolgáltatókkal együtt korlátozott idejű nyitva tartásra kötelezték, sokaknál otthoni munkát – és a diákoknál otthoni tanulást – rendeltek el.

A hétköznapi élet rendje tehát alaposan felborult – és akit kicsit jobban foglalkoztat a spiritualitás, a látható dolgok mögötti rejtett erők megnyilvánulása, biztosan elgondolkozik azon, hogy miért történt mindez, sőt vannak, akik már meg is osztották ezzel kapcsolatos gondolataikat különböző fórumokon, és így teszek most én is.

Ha a TAROT archetipikus képeit vesszük alapul, akkor több Nagy Arkhánumi minőség is felfedezhető most, ebben a helyzetben. Arra gondoltam, sorra veszem ezeket az elkövetkező napokban – ha érdekel, tarts velem a továbbiakban is:

Az első lap, amelynek energiái elég egyértelműen megmutatkoztak ebben a helyzetben, az a XVI. Nagy Arkhánum, a Torony lapja volt – erről szólt első írásom a témában. Majd ennek számmisztikai megfelelőjét, a VII. Diadalszekér lapját, és annak üzenetét – amely a tudatosságról, önfegyelemről és az erők összefogásáról, uralásáról szól – elemeztem ki a jelen helyzetre vonatkozóan, melyben ajánlott mindannyiunknak elsősorban otthon, biztonságban maradnia.

S ha már otthonmaradás, visszahúzódás a mi kis „csigaházainkba” - vagy éppen kacsalábon forgó palotánkba, kinek mi jutott ;) - akkor annak, aki egy kicsit is ismeri a Tarot lapjait, várhatóan a REMETE lapja fog eszébe jutni, a IX. Nagy Arkhánum.

Mit láthatunk a Remete lapján?

Hagyományosan egy idős férfit, aki bottal és lámpással kezében egy sötét, zeg-zugos helyen, egy barlangban van; körötte a félhomályban és lámpása fényében különös alakú, fenyegetőnek tűnő szörnyek sejlenek fel.

Ki ez a Remete, mi ez a barlang és mit is akarnak az itt megjelenő teremtmények? Vegyük sorra őket: A Remete az a mindannyiunkban élő „öregember”, a mi sokat megélt, bölcs belső énünk, aki tapasztalatainkból leszűrődött életbölcsességünknek hordozója – az asztrológia nyelvén a bennünk élő Szaturnuszi minőség. Lényünknek az a – többé-kevésbé tudatalatti – része, mely minden egyes személyes élményünkből és megélésünkből igyekszik lepárolni azt a sűrített, esszenciális életbölcsességet, amelyet adott történésből érdemesnek tart továbbvinni, átszármaztatni a jövőre nézve, mint személyes tapasztalatot.

Élményeink sokféleségének és jellegének függvényében ezek a tapasztalatok lehetnek tényleges bölcsességek vagy akár gyakorlatiasan felhasználható praktikumok is, melyek a különféle helyzetekben (meg)segítenek bennünket – de lehetnek kellemetlen tapasztalásokból adódó aggodalmak, félelmek, hárítások, negatív hiedelmek, korlátozó minták is.
Ezeket a különféle „megküzdési stratégiákat”, melyekkel igyekszünk a lehető legjobban felvértezni magunkat, mind teljesebben felkészülve az élet adta más-más kihívásokkal szemben, természetesen nem csak tudatosan választjuk, illetve kreáljuk magunknak, hanem sokszor ezek preferálásában is mintákat követünk.
Miért fontos ez most nekünk? Mert azok a lények, akik Remeténket körülveszik, épp úgy lehetnek azoknak a rosszul használt megküzdési stratégiáknak a szimbólumai, melyeket egyes nehezebb helyzetekben előrántunk a tarsolyunkból – félelmek, aggodalmak, túlzott negativitás (pesszimizmus, reményvesztettség), szélsőséges érzelmek – mint olyan érzéseknek, melyeket fel nem dolgozva „zsuppoltunk be” és tárolgatunk azóta is a tudatalattinkban.
Maga a barlang ugyanis a tudatalatti (személyes tudatalattink) szimbóluma – nem véletlen tehát, hogy itt láthatjuk felbukkanni mind a saját belső bölcs énünket (Remeténket), mind a félelmeink és egyéb tudatunkból száműzött érzelmeink megjelenítőit, a saját belső szörnye(cské)inket (mert remélhetőleg azért nem olyan ordas rémeket dédelgetünk magunkban! :) )

Oké, oké, maradjunk otthon, húzódjunk vissza a csigaházainkba, de hogy jön most ide a Remete meg a tudatalattink – kérdezhetnétek – hiszen nem ám barlangban lakunk, és sokan nem is egyedül, hanem családunk körében??!?

Úgy, hogy az otthonunk és tudatalattink asztrológiai értelemben egymásnak megfelelő területek, (mindkettő a IV. ház analógiája,) s mint ilyenek, képesek különös módon „kommunikálni” egymással.
Vagyis amikor egyikbe bezáródunk – mint pl. most az otthonunkba, a többek által önként vállalt karantén idején – akkor a másikban (a tudatalattinkban) raktározott dolgok könnyen előtérbe, vagy jelen esetben éppen felszínre kerülhetnek. Más szóval megnő az esélye, hogy tudatalatti érzelmeink és egyéb tartalmaink úgy ítélik meg, hogy itt az ideje, hogy ebben a világtól elvonult állapotunkban végre foglalkozzunk velük (is) egy kicsit. Vagy sokat.
Minek következtében furcsa érzések keríthetnek hatalmába bennünket egyik pillanatról a másikra, mindenfajta átmenet vagy érthető külső ok nélkül – vagy éppen különös, gyanakvó gondolataink támadhatnak másokat, és megítélőek vagy éppen önostorozóak önmagunkat illetően.

Fentieket természetesen csak MINT PÉLDÁKAT írtam, egyáltalán NEM TÖRVÉNYSZERŰ, hogy mindenki ugyanígy reagáljon a bezártságra – mégis érdemesnek tartom akár szélesebb körökben tudomást szerezni róla (különösen így a járvány fenyegetésének idején), hogy az otthonunkba való huzamosabb bezárkózás nem feltétlenül a reális gondolatoknak és érzelmi megéléseknek kedvez, hiszen megfoszt minket egy nagyon fontos igazodási felülettől: a külvilágtól, mint folyamatos visszajelző közegtől, amely tudjuk jól, hogy több szintű tükörként működik – s így bizonyos mértékben egyfajta szabályozó elemként is funkcionál számunkra, pszichésen éppúgy, mint viselkedésünk tekintetében.

Mit tehetünk ilyenkor, mikor nem tanácsos közösségbe menni, emberek közvetlen társaságát keresni, és azt vesszük észre magunkon, hogy kezd bennünket kényelmetlenül érinteni a magunkkal való összezártság?

A Remete alakja – ha csak szimbolikusan is, de – megadja nekünk erre a választ. Ennek egyik legfontosabb vonatkozása, hogy Ő nem azért van a barlangban, mert oda kényszerült (mint ahogy mi, sokan most jobb belátásunk értelmében kénytelenné váltunk bezárkózni), hanem azért, mert ÖNKÉNT ereszkedett le barlangja – tudatalattija – mélységeibe, s ezzel volt egy célja, hogy felfedezze mindazt, amit odalent/odabent talál. De nem ám üres kézzel indult útnak – kezében a bot és a lámpás akaratának és az értelme fényének szimbóluma.
Vagyis önként, azzal a tudatos szándékkal indult útnak a „felszínről”, hogy értelme fényében felfedezze mindazt, amit a saját mélységeiben talál.

Ez a lap, a Belső Bölcsesség lapja tehát azzal az útmutatással lát el bennünket a mostani helyzetben, kényszerű „remeteségünk” idején, hogy az időt, amit önmagunkkal „összezárva” töltünk a leghasznosabban arra használhatjuk fel, hogy elkezdünk befele figyelni, önmagunk rejtett, belső rétegeire, és megkíséreljük felfedezni mindazon dolgokat – érzelmeket, mintákat, félelmeket, beidegződéseket, sőt, esetleg akár gyanakvásokat is – melyek bennünk lakoznak, és olykor szándékaink ellenére irányítanak és meghatároznak bennünket.

Ehhez a befelé történő figyeléshez természetesen szükséges egyfajta csend és nyugalom, mint külső körülmény – éppúgy, mint bármely meditációs praxishoz, hiszen nyugodtan tekinthetjük ezen belső elmélyedés gyakorlását egyfajta meditatív belső felfedező útnak is, – amelyet mindazok, akik ténylegesen egyedül töltik e napokat sokkal jobban kiélvezhetnek, illetve kihasználhatnak most, mint családban élő társaink.

Ugyanakkor fontos kiemelnünk ennek kapcsán, hogy értelmünk fénye ebben a helyzetben nem csak a meglátást és felismerést szolgálja – nem elég csupán ránézni és rálátni ezen belső mintáinkra és késztetéseinkre, bár ez az első és legfontosabb lépés a mélyebb önismeret, önfelfedezés irányába – mégis az önmagunkra, rejtett belső lényünkre való rátekintést érdemes egyfajta elfogadással teli, megértő és megengedő lelkiállapotban megtenni.

Erről szól a Tarot VIII. számú Nagy Arkhánuma, az Erő lapja, melyről legközelebb írok Nektek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése