2010. április 30., péntek

Bach-virágterápia

Ezen szelíd gyógymód nevét a felfedezőjéről, Dr. Edward Bach-ról kapta, aki a múlt század során fejlesztette ki - sebész- és labororvosi tevékenységét messze meghaladva - ezt a homeopátia elveire alapuló, valójában a test-lélek-szellem egészét érintő, belső, öngyógyító folyamatait elindító módszerét.

Dr. Bach megfigyelései alapján az emberek különféle lelki minőségekkel és mintázatokkal bírnak, és ennek megfelelően alakulnak ki náluk a fizikai betegségek adott csoportjai. Ezt a fogalmat a modern orvostudomány is ismeri, betegséghajlam néven. Dr. Bach azonban nem állt meg az általános feltételezések szintjén, hanem a lelki mintázatok és betegséghajlamok alapján 7 karaktercsoportba sorolta az embereket, amely feltevés hitelességét, pontosabban a csoportok különbözőségének a valósságát laboratóriumi vizsgálatokkal is bebizonyította. Ez a megfigyelés adta későbbiekben az általa kifejlesztett módszer elméleti alapját.

A Bach-féle gyógyító esszenciák valójában virágzó növények kivonatai, melyek elsősorban az ember lelki-szellemi síkjára hatnak, finomenergetikai – aurán belüli – változások előidézése által.
Saját bevallása szerint Dr. Bach „magas rezgésű” növényeket választott ki az esszenciák alapanyagául, melyek ezáltal „alkalmasak arra, hogy az ember lelki és szellemi gyógyírjául szolgáljanak”.

A tanácsadás során a páciens maga választja ki azon növények képét, amelyekkel valamifajta kapcsolatot érez jelenlegi helyzetében. A kiválasztott növények már eleve segítik a tanácsadót a diagnózis felállításában, az aktuális problémák mögött jelenlévő lelki-szellemi okok felfedésében. Azonban további, az élet egészét érintő kérdésekkel még mélyebbre lehet ásni a negatív lelki- és viselkedésminták, illetve valamely trauma okozta energetikai blokk hátterének feltárásában.
Ez a közös belső munka azonban természetesen nagyfokú nyitottságot és bizalmat igényel mindkét fél részéről.

Ezt követően, ha a páciens szükségét érzi, sor kerülhet a személyre szóló, és pillanatnyi élethelyzetét érintő csepp-keverék összeállítására, melynek célja, hogy – elsősorban az energetikai rendszerben lévő kisebb-nagyobb rendellenességek feloldása által – segítse a belső gyógyulás menetét, az egészség helyreállítását.

Dr. Bach szerint az egészség annyit jelent, mint harmóniában lenni - a Létezéssel, annak minden szintjével, de leginkább saját életünk vezérelvével, úgynevezett Isteni tervével.

A tényleges Bach-féle terápia tehát nem a cseppek összeállításával kezdődik, és nem azok beszedésével zárul, hanem egy nagyfokú belső figyelmet igényel a pácienstől, önnönmaga, saját lelkisége felé a helyes életút megtalálása érdekében, – ezen belső figyelem előidézését és helyes irányát azonban nagymértékben segíti a személyre szóló esszencia-keverék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése