2017. január 12., csütörtök

Telihold az Újévben, és 2017 január második felének energiái

Január 12-én a kora délutáni órákban kerül szembe Nap és Hold, vagyis ez a 2017-es Újév első Teliholdja.
Nap és Hold "átlagos" szembenállásánál azonban még sokkal izgalmasabb ez az égi pozíció, tekintve, hogy Uránusz és Jupiter is bekapcsolódik kétfelől, egy nagy égi négyszöget alkotva ezzel égünk fő világosítóival. Teremtő feszültségekkel és megvalósító energiákkal teli nap köszönt hát ránk január 12-én, amelynek legfőbb csúcspontja a kora délután fél 1 körüli időszak lehet.

Napunk e napon a Nyilas csillagkép ún. "ölelő karjai" felett halad az égen, a Tejútról már lelépve, mégis mintegy magában hordozva az előző időszak magasabb teremtő erőkkel és fénnyel való találkozásának emlékét, tudását, lelkesedését. Annál is inkább, hiszen a Sas csillagkép szárnyaló csillagai alatt láthatjuk Napunkat ekkor - amely mutatja számunkra, hogy a magasba emelkedéshez szükséges lelki és szellemi erőket immár birtokoljuk, uraljuk, használni vagyunk képesek. Ezzel a belső szellemi erővel, cselekvő tudatossággal lehetünk jelen e napon önmagunk, környezetünk és - akár - az adott nap kihívásai számára is.

Holdunk az Ikrek csillagképben haladva szintén elhagyta immár a Tejutat, s az Egység tudásával, lelki érzetével tér vissza immár a magasabb lelki dimenzióktól a polaritás világába. E napnak középső szakaszában a Kiskutya - hűséget szimbolizáló - csillagai felett halad, s mutatja ezzel nemcsak a belső béke, a belső Egység, de a meghatározó belső élményekhez való ragaszkodás, azok értékelésének képességét, belső állapotát is.

A Napunk jelképezte tudatos felülemelkedés és Holdunk mutatta mély befelé fordulás, belülről való lelki táplálkozás a külső események mellett, illetve azok közepette is - e kettősség adja e napunk élményeinek és főbb eseményei megélésének a gerincét.

Ehhez a kettősséghez kapcsolódik Belső Bölcsességünk, amely Jupiter égi helyzetéből adódóan - a Holló felett haladva a Szűz csillagképében, közelítve a Kalász csillaghoz - e napon egyfajta nyugodt, szinte alázatos figyelemmel való szemlélődést tesz lehetővé, s a múlt emlékeit hordozva olykor egy-egy régi (talán nem is ez-élet-beli) emléket idézhet elénk, hogy segítsen számunkra a helyzeteket egységében, összefüggéseiben látni, s megéléseinkből leszűrt bölcsességünket gyarapítani.
Kapcsolódásuk Szaturnusszal öngyógyító erőink aktivizálódását is mutatja e napon - mely elsősorban belső működésének függvénye ekkor.

A megújulás, a szabadság-szabadulás és a magasabb értelem energiája, Uránusz továbbra is a Visszaúszó Hal fonalán halad a Halak csillagképében, s e pozíciójából szintén előző életek emlékeinek felelevenülésével segítheti leginkább Nap-Hold-Jupiter körbe-kapcsolódását - amely emlékek éppúgy lehetnek megrázóak, mint megvilágosító erejűek akár a jelen életünk körülményeinek, lehetőségeinek, kapcsolatainak összefüggéseit tekintve is.

Mindezen élmények egyszerre adhatnak kulcsot a kezünkbe, hogy eddig bonyolultnak és feloldhatatlannak érzett élethelyzeteinket, problémáinkat átlássuk és elkezdjük felgöngyölíteni, s éppúgy lehetnek ránk furcsa, zavarba ejtő hatással, növelve belső feszültségeinket. Javaslom, használjuk fel ezt a csodás alkalmat arra, hogy a belső érzeteinkre fókuszálva - akár a megjelenő feszültséget, zavarodottságot is megengedő módon - elindulunk a belső feloldás irányába a kozmikus erők segítségével.

E napon, 12-én kezdődik Vénusz és Neptunusz találkozása a Vízöntő csillagképének "jövő" vizében, másnap, január 13-ára kiteljesítve és 14-én még fönntartva a már napok óta készülődő, erősödő kapcsolódásukat. A földi és égi harmónia, az emberi kapcsolatok és az érzékenység bolygói találkoznak ekkor és válnak eggyé az égbolton, minek következtében nemcsak e 3 nap alatt élhetünk meg nagyfokú harmóniát és összehangolódottságot - főleg a vonzódáson és szimpátián alapuló - kapcsolatainkban, de Önmagunk elfogadásában, megkedvelésében, szeretgetésében is nagy lépéseket tehetünk és pozitív élményeket szerezhetünk önmagunk számára - sőt, ennek következményeképpen a jövőbeli kapcsolataink jó alapjait is lefektethetjük most: legyen szó bármilyen típusú emberi kapcsolatról, azt képesek vagyunk most a kölcsönös odafigyelés, megértés és őszinteség irányába vinni annak eredményeképpen, ha ezeket a lelki minőségeket - odafigyelés, megértés, őszinteség, lelki nyitottság - erősítjük magunkban, Önmagunkhoz való odafordulásunkban is, amely természetesen egyben az önelfogadás alapját is adja.

13-án Holddal és Merkúrral is - mintegy mágikus-teremtő módon - kapcsolódik Vénusz-Neptunusz együttállása, mely ennek a fönt említett harmonizáló, pozitív érzelmi jövőt teremtő lehetőségnek a további kiteljesítési lehetőségeit mutatja. Holdunk, az érzelmi énünk, aktuális érzéseink, lelki állapotunk, viszonyulásaink és emlékeink hordozója éppúgy pozitív-teremtő módon kapcsolódik a Harmónia bolygóinak együttállásához, mint Merkúr, aki a gondolkodó, kommunikáló és egyben Belső Gyermeki énünk szimbóluma. Mindennek következtében tehát a Holdunk jelképezte legmélyebb és legszemélyesebb érzelmeinkre éppúgy harmonizáló és mintegy megtisztító hatással lehetnek ennek a napnak a hatásai, élményei illetve energiái, mint a gondolatvilágunkra, kommunikációnkra - sőt, a Belső Gyermekünk hordozta élményanyagra is.
Adjuk hát át magunkat bátran a kozmikus erők által támogatott érzelmi befogadásnak és gondolati-szellemi emelkedésnek ezen a napon - hiszen ebben a 2017-es Újévben az első "péntek 13-a" igazán csodás lehetőségekkel köszönt ránk.

Január 14-én Vénusz-Neptunusz találkozása még érezhetően jelen van, s az ezáltal megélhető kapcsolati harmónia/ák és pozitív odafordulás(ok) mellett egy új lehetőség jelenik meg a csillagos ég üzenete értelmében. Holdunk az Uránusszal kapcsolódik a Rák csillagkép utáni pozíciójából egy emelő, energetizáló fényszögben, melynek következtében az elmúlt napok befogadó-elengedő fázisain túlhaladva lelkünk, érzelmi énünk bízvást lehiggadt valamelyest, s talán kissé meghunyászkodó állapotba is került, s innen kapcsolódik a még mindig előző életünk emlékeit - illetve jelen inkarnációnk rejtett kérdéseire adható válaszokat - hordozó magasabb énünk jelképével, Uránusszal. Említett érzelmi állapotunkban pedig különösen nyitottak és befogadóak lehetünk Uránusz üzeneteire, s így a Vénusz-Neptunusz jelentette harmonizálódást és elfogadást talán nem csak jövőnkre, hanem múltunkra is kiterjeszthetjük ekkor, e napon.

Másnapra, 15-én reggelre azután Holdunk eléri az Oroszlán csillagkép szívét, a Regulus (Királyfi) csillagot. Ez a másokról - különösen a gyengébbekről, védtelenekről - való szerető gondoskodás, hozzájuk való odafordulás jelképe, amelynek minőségét most maradéktalanul megélhetjük érzelmeinkben - s akár a "Sors" vagy a "véletlen" hozta próbatételekben is jelentkezhet e napon ennek az érzelemnek a megélése, megtapasztalása, mint "kozmikus kihívás".

Éjjelre aztán Holdunk eléri az Oroszlán csillagkép derekát, s innen kapcsolódik az immár vele szembe került - s Vénusz által magára hagyott - Neptunusszal.
Az önmagunkból fakadó érzelmi szenvedélyek kerülnek ekkor szembe a jelenben megélhető érzelmi harmóniával, nyitottsággal és érzékenységgel, másokra való ráhangolódás képességével és erejével. Ebből a kettősségből nagyfokú önelfogadást vagy éppen érzelmi önmeghaladási élményt egyaránt "kihozhatunk" - melyek több szinten hatással lehetnek jelenbeli és későbbi énmegélésünkre is - s amennyiben nem töltjük ébren az éjszaka egy részét, minden valószínűség szerint színes, mozgalmas, érdekes álmokra számíthatunk ezen az éjjelen, s fent említett élmények (önelfogadás, önmeghaladás) természetesen álmunkban is elérhetnek bennünket.

Ezekkel az érzelmi élményekkel feltöltődve állhatunk elébe azután január 16-a kihívásainak, amely várhatóan egy nyugtalan, zizegős napnak ígérkezik, tele cikázó energiákkal és lehetőségekkel - olyan sokkal és sokfélével, hogy a felsorolásukra sem vállalkozom.
Estefelé aztán szép "lassan lenyugszanak a kedélyek", köszönhetően többek között annak is, hogy Holdunk - érzelmi megéléseink összegzője - e nap során az Oroszlán energikus és szenvedélyes minőségét lassan maga mögött hagyva estére elérkezik a Szűz higgadtabb, visszafogottabb energiákat mutató csillagképéhez, amelynek első szakasza különösen segítségünkre van az e nap hozta élmények elengedésében, tekintve, hogy a fölöslegessé vált dolgokon való túllépés, azoktól való elrugaszkodás kozmikus üzenetét hordozza.

A legközelebbi említésre méltó napunk január 19-e. Ekkor a Hold eléri Jupitert a Szűz csillagkép vége felé, a Kalász csillagnál. Ez a különleges égi helyzet egyfajta belső, lelki-szellemi összegzést tesz lehetővé, még pedig az érzelemvilágunkat összekapcsolva téren és időn - akár inkarnációkon is - túlmutató Belső Bölcsességünkkel. Mindez önmagában is elég meghatározó élményként jelenhet meg, lévén lehetőség bizonyos szintű belső távlatok és érzelmi kiterjedés-kiteljesedés megtapasztalására, mégis mindez további égi kapcsolódások révén jelzi, hogy az adott élmény(ek) nem marad(nak) csupán az érzelmi megélések szintjén.
Szaturnusszal való fényszögük a tapasztalataink mély, belső feldolgozása mellett bizonyos belső (ön)gyógyító erők megmozdulását, aktivizálódását mutatja;
Merkúrral való kapcsolódásuk a gondolataink emelkedését, kommunikációnk tisztulását, mentális-szellemi erőink megnövekedett teremtő erejét jelzi;
Vénusz, az emberi harmóniák és kapcsolatok szimbóluma - a vele való kapcsolódás most a pozitív jövő teremtésének lehetőségeit hangsúlyozza;
Mars, mint a cselekvő énünk jelképe, égi helyzete révén most a tetteink következtében történő sors(mintázat)-ismétlődésre, vagy éppen karmamegújítás lehetőségeire figyelmeztet,
miközben "szemből" az Uránusz továbbra is az előző életek élményeinek, illetve azok esszenciáinak információi felszínre kerülését szorgalmazza.

Bár másnapra, 20-ára Holdunk továbbhalad, elérve a Szűz angyali csillagait, amely azt jelzi számunkra, hogy könnyebben kapcsolódhatunk lélekben a tiszta, égi segítőkhöz és akár érzelmi szinten minket segítő, megújító, megvált-oztató információkat is kaphatunk Tőlük érzelmi intuíció formájában, Jupiter-Merkúr-Vénusz kapcsolódása még tart tegnap óta, így Belső Bölcsességünk még intenzív, pozitív-teremtő kapcsolódásban van gondolatvilágunkkal, mentális minőségeinkkel, Belső Gyermekünkkel és harmóniateremtő, illetve - megélő énrészünkkel, énerőinkkel.

Idén ezen a napon, január 20-án lép Napunk a Bakból a Vízöntő jegyébe - ez tehát a következő asztrológiai "hónap-forduló" napja, mikor is cselekvő, életünket szervező, - tudatos vagy öntudatlan - döntéseinket meghozó erőink kapcsán a - kb. Karácsony óta tartó - elmúlt időszak céltudatos, fókuszált, jövőbe tekintő és azt megalapozni vágyó dinamikája helyett a Vízöntő felszabadultabb, egzaltáltabb, szellemileg nyitott és kapcsolatorientált megélései, illetve motivációi kerülnek előtérbe.

Január 21-én Holdunk a Mérleg csillagképébe lép, és ezzel párhuzamosan Plútóval és Vénusszal kerül egy érdekes égi háromszögbe, minek következtében lelki szinten könnyebben kapcsolódunk más - akár "külső", akár mélyebb belső - dimenziókkal, "ahonnan" erőteljes átformáló, megújító, felemelő és átminősítő energiák érhetnek el hozzánk és hathatnak ránk a Harmónia és ezzel együtt a lelki emelkedés irányába elmozdító módon.
Ugyanakkor legyünk óvatosak és figyelmesek, mert a felemelő energiákon túl minket szétziláló erők is bekapcsolódhatnak ekkor egyes létsíkokból, melyek harmonizálódás helyett minket adott irányokba befolyásoló módon hathatnak, ezzel akár fájdalmas, de mindenképpen erőteljesen átformáló, presszionáló érzelmi tapasztalásokat hozva számunkra - melyeknek csak hosszú távon - miután már az érzelmi feldolgozás megtörtént - látjuk tapasztalati hasznát. Legyünk hát figyelmesek és tudatosak arra, mi felé nyitunk lelkileg-érzelmileg. Ez utóbbiban segít bennünket Napnak Holdunkkal való e napi kapcsolódása, mely az érzelmi megélések tudatosodása irányába is hat.

Január 23-án Napunk eléri a Bak csillagkép Tejútra tekintő fejét az égen, mutatva, hogy a pozitív távlatokat, mint életünk megvalósítható, megvalósítandó alapját a magasabb ideák "uralma" alatt, a hozzájuk való igazodás minőségében tudjuk ekkor elképzelni, s döntéseinket ennek értelmében felvállalni - miközben Holdunk eléri a Tejutat a Skorpió szíve csillagnál, a feltétel nélküli elfogadás és harc nélküli megadás-önátadás érzelmi megélését hozva el számunkra ekkor.
Ezen a napon tehát mind érzelmeinkben, mind szellemi minőségeinkben különösen nyitottak vagyunk a magasabb világok rezdüléseire, használjuk hát ki ennek lehetőségét, hogy pozitív érzelmi távlatokat és tiszta, szeretetben megújuló jövőképet, illetve -megvalósulást teremtsünk önmagunk számára.

Másnap, január 24-én Holdunk eléri Szaturnuszt, mely még éppen érinti a Kígyótartó csillagkép központi alakját, s eggyé válásuk a Skorpió legmélyebbre nyúló fark-csillagai fölött látszik. Ez a különleges égi helyzet azt üzeni számunkra, hogy e napon nagyon mély belső utazásokat tehetünk saját belső világunkba, érzelmeink rejtett mélységeibe éppúgy, mint életünk, sorsunk összefüggéseit rejtő belső tapasztalásaink máskor nehezen hozzáférhető szféráiba - s az itt átéltek egyfelől belső gyógyító erőket szabadíthatnak fel lelkünkben, mely nem csupán a jövőnkre vetül ki a jelen pillanatból, de a múltbeli megéléseinkre is átminősítően hat; s ennek következtében sorsunkat és belső távlatainkat (át)formáló erőkként nyilvánulhatnak meg belső tapasztalásaink Hold-Szaturnusz Jupiterrel, Vénusszal és Marssal való kapcsolódása révén.

26-án Holdunk a Merkúr és Plútó közötti szakaszon halad az égen a Nyilas csillagképében, s a reggeli órákban kissé össze is kapcsolja e két, egymást napról napra megközelítő égi vándort, majd Plútóval válik eggyé a délelőtt folyamán. E hármas összekapcsolódás során gondolatvilágunk, szavaink, fogalmaink és Belső Gyermeki élményeink összességének hordozója érzelmeink, lelki minőségeink révén kerül kapcsolatba belső erőink ösztönös, rejtett mélységeivel, minek következtében nagy belső átalakuláson mehetünk keresztül e napunk, illetve délelőttünk folyamán, hiszen gondolati, érzelmi és ösztönös minőségeink egyaránt kölcsönhatásba kerülnek egymással, mégpedig a Nyilas minőség bölcsen szeretetteljes, belső értékeket védelmező, a magasabb világok fényével telített erőinek fennhatósága alatt.
E belső folyamat több szintű hatásainak részeként lelkünk megerősödhet önmagában, saját érzelmi megéléseiben, miáltal egyfajta emelkedés, lelki szárnyalás élményét élhetjük át, s mindemellett arra is lehetőségünk nyílik, hogy cselekedeteink által "új karma-kört" indítsunk, vagyis a korábbi életeinkből hozott meghatározó mintáinkat jelenbeli tetteinkkel írjuk fölül, Hold-Plútó Marssal való összekapcsolódása révén.
Érdemes tehát egyfajta befelé forduló figyelemmel, elcsendesüléssel indítani e napunkat a hajnali-reggeli órákban, hogy a belső nyugalom ilyetén megteremtésével készítsük föl magunkat ezekre a lelkünk, belső világunk mélyén zajló, átalakító folyamatokra.


Legközelebb várhatóan a január 28-i Újhold energiáival jelentkezem - addig a Fény áldása kísérjen utunkon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése