2016. szeptember 22., csütörtök

Az őszi Nap-éjegyenlőség energiái 2016. szeptember 22-én


Idén, 2016-ban Magyarországról nézve a Nap szeptember 22-én, 16 óra 20 perc magasságában éri ez az Őszi nap-éjegyenlőség pontját – azt a látszólagos pontot az égen, ahol a Nap pályája és az Egyenlítő égre vetített vonala találkozik.

Szimbolikusan ez – ide értve a Tavaszi nap-éjegyenlőség időpontját is – mindig nagyszerű lehetőség arra, hogy egyensúlyt teremtsünk az életünkben, hiszen a cselekvő-tudatos énünk találkozik a magasabb Én minőségével, miáltal ez utóbbi üzeneteit intenzívebben tudjuk ekkor átemelni életünk hétköznapi, cselekvő részébe.
Mindig érdekes tehát megvizsgálni, hogy ilyen különleges, egyensúlyteremtő időpillanatokban milyen további égi üzenettel találkozhatunk.

Ezen a napon, ebben a pillanatban a Nap varázslatos fényszögbe kerül mindazzal, ami ekkor megnyilvánulni igyekszik, így hát a „napvilágra kerülő” dolgok, jelenségek legfényesebb égi vándorunk áradó, életet adó energiáival vannak ekkor áthatva, átitatva.

Amely energiák, égi helyzete révén nem csak ragyogó, sugárzó fényt adnak ekkor, hanem igényt a külső-belső harmóniára: önmagunkra és másokra való odafigyelésre, törődésre, egyetértésre, szeretetteljes, pozitív kapcsolatokra – s ennek megvalósítása érdekében egyfajta belső mérlegelésre, és a túlhaladott, múltbeli dolgokon való túllépésre.
Mindehhez pedig nem csak a tudatos figyelmünk tudjuk felhasználni ekkor, de belső bölcsességünket és cselekvő erőnket, akaratunkat is segítségül hívhatjuk.

Előző életeink mélyen hordozott tapasztalásaiból táplálkozó belső bölcsességünk most tudatos belső figyelmünk által könnyebben elérhető számunkra, s emellett a harc nélküli megadás-önátadásból fakadó Szeretetbölcsesség állapotát is könnyebben, egyszersmind intenzívebben megtapasztalhatjuk ezen a napon, Jupiter és Szaturnusz különleges égi helyzete révén.

Ugyanakkor a tudatos célkijelölés most különösen fontossá válik ezen az évszak-fordulati ponton, mind a konkrét, cselekvő tetteink, mind a szándékaink, személyes akaratunk tekintetében – ezt mutatja számunkra Marsnak a Nyilas csillagkép nyílhegyén elfoglalt pozíciója.

Tekintettel arra, hogy a Nap az év körén négyszer különleges helyzetbe kerül égi útja során, ezt a 4 különleges pontot – amit jelen korunkban a meteorológiai, illetve csillagászati évszak-kezdeteknek nevezünk – a néphagyomány is egy-egy új időszak kezdetének tartja.

Ezen a 2016. őszi év/évszak-kezdeten, ha kellő tudatossággal és lelki-szellemi nyitottsággal vagyunk JELEN, érdemben tudunk új, magasabb minőségeket behozni az életünkbe, hiszen minden kezdet most az „ÚJ”-ról, a tisztábbról, a könnyebbről-könnyedebbről, illetve szabadabbról, függetlenebbről, önállóbbról szól. A Vízöntő minősége most mind kollektív, mind kozmikus szinten érezteti hatását, vagyis az őszinte, játszma-mentes, tiszta és egyenrangú emberi kapcsolatok, viszonyulások és értékrend az, amit a legteljesebben megnyilváníthatunk az életünkben ezen a napon, és az ezt követő időszakban is.
Ehhez ugyanakkor feltétlenül szükséges a már említett túllépés tudatos szándéka-cselekedete, hiszen a régről hordozott sérelmek, lelki fájdalmak vagy éppen kicsinyes ego-játszmák szemünket elhomályosító rétege sokszor a legjobb szándékunk ellenére sem teszi megélhetővé a vágyott tiszta élethelyzeteket.
S ami talán még fontosabb és korunk – benne „kis magyar valóságunk” – egyik legfőbb feladata: a belátás és egyéni felelősségvállalás mind a személyes múltunk, tetteink következménye, mind a kapcsolataink minőségének vonatkozásában.

Csodás lehetőségekkel, egyszersmind nagy feladatokkal is érkezik tehát a következő negyed év.

A célkijelölés fontossága ugyanakkor nem csak a konkrét tetteink és következő időszak tekintetében válik fontossá – mindaz, amit most távlati tervként, megvalósítandó minőségként kijelölünk és elhatározunk, hosszú távon meghatározza a jövőnket, életünk alakulását és az ennek részeként elérhető, megvalósítható dolgainkat. Bármilyen nagyot álmodjunk ekkor, ha terveink, elképzelésünk túlmutat egyéni érdekeinken, és egy magasabb, teljesebb szeretetminőséget hordoz, akkor biztosak lehetünk benne, hogy azok megvalósulása áldással, égi segítséggel, magas teremtő energiákkal kísérve történik.

Személyes erőinkkel is tudjuk ugyanekkor segíteni mind a célkijelölést, mind a megvalósulást: gondolataink, kommunikációnk révén, amely most a belső (szellemi) rendszerezést, rendteremtést szorgalmazza számunkra, ugyanakkor a másokkal való kapcsolatteremtés irányába is hat, motivál bennünket; és személyes érzékenységünk, intuíciónk révén, amely pedig a végtelen nyitottság és érzelmi befogadás minőségét hordozza számunkra.
E kettősség – rend a gondolatokban és a kapcsolatokban, valamint befogadás, nyitottság az érzelmekben – bár egymásnak látszólag ellent mond, valójában inkább egymást kiegészítve vannak most jelen, és támogatnak bennünket abban, hogy mind teljesebben és egyértelműbben határozhassuk meg céljainkat.
A szó teremtő erejével azonban érdemes most csínján bánni, pontosabban figyelemmel lenni arra, hogy kinek és milyen módon beszélünk terveinkről és céljainkról, mert az őszinte, támogató érdeklődők mellett a kétkedők és kritikusok is szót kaphatnak, és túlzott nyitottságunk révén könnyen kételyeket csempészhetnek ekkor a lelkünkbe.
Pedig tekintettel arra, hogy a terveink hosszú távú megvalósulásának legfőbb próbatétele ekkor a bennük rejlő szeretetminőség lesz, emberi kételynek itt, a kozmikus „elbírálásnál” nincs helye.
Kozmikus szinten ugyanakkor a belső szenvedély, mint elhivatottságunk hajtóereje, és a jövőnkkel kapcsolatos legtisztább szándékok – pozitív, segítő, őszinte, játszma-mentesen tiszta emberi kapcsolatok utáni vágy – is támogatóan vannak jelen, ami távlati céljaink megvalósítását illeti most, és az elkövetkezendő negyed évben.

A minőségi emberi kapcsolatok iránti vágyunk tehát láthatóan eléggé meghatározóvá válik ezen a napon, és várhatóan az ezt követő három hónap során is – amelynek további különlegessége, hogy nem csak az általunk ismert és kedvelt emberekkel, vagy közvetlen környezetünkben vágyunk harmonikus, békés és szeretetteljes kapcsolódásokra; hanem ezzel párhuzamosan fontossá válik számunkra a kapcsolatok mélysége, őszintesége, rejtett tartalma is; valamint az, hogy más – akár emberi létünkön túlmutató – dimenziókkal is harmonikus kapcsolatba kerüljünk.
Az angyali világ energiáival például különösen intenzíven tudunk kapcsolatot fölvenni ekkor, amelynek révén csodálatos érzelmi és szeretet-energiákkal töltődhetünk föl, mintegy táplálhatjuk magunkat lelki szinteken.

S bár a sokféle, minket érő hatás és kihívás közepette akár el is bizonytalanodhatunk ekkor érzelmileg és más több más tekintetben is, érdemes egyfajta nyugodt figyelemmel és tudatos szemlélődéssel közelíteni érzelmi megéléseink, reakcióink felé, miközben szem előtt tartjuk tudatos törekvéseinket és belső célkitűzéseink tiszta, igaz és életünket pozitív tekintetben megújító voltát.
Az érdembeli változáshoz ugyanis képesnek kell lennünk megújulni, amely folyamatnak természetes része a régi elengedése – és az ezzel együtt megjelenő elbizonytalanodás: az ismert, „jól bevált” dolgok eltűnésével a biztonság elvesztésének félelme is.
Ezt a félelmet pedig csak akkor tudjuk „legyőzni”, ha nem megsemmisíteni próbáljuk – mert azt nem lehet, lévén a félelem lényege a hiány, a nincs – hanem vele együtt, a félelem tudatával lépünk tovább, miközben figyelmünket a vágyott, remélt célunkra, vagyis hitünkre, belső bizalmunkra fókuszáljuk.

Mindebben segítségünkre lehet annak a tudata, hogy ez az időszak a tényleges, fizikai-anyagi szintű megújulásról is szól, amely során mindazon dolgok fizikai megnyilvánulásra törekednek, melyek a tisztaságról, egyértelműségről, az új, minőségi emberi kapcsolódásokról és a szabadságról, függetlenségről szólnak.
Persze ez utóbbi egy kétélű fegyver, hisz ego-s törekvések éppúgy megvalósulhatnak ekkor, mint a személyes karmikus tapasztalásunkat szolgáló események, melyek révén – akár fájdalmasan, akár tiszta belátásunkból fakadó mély, belső túllépéssel – régi kötődésektől szabadulhatunk meg.
Mindenesetre ez a megvalósulásra törekvő minőség éppúgy magában hordozza a régi korlátokat erőszakosan és végletesen leromboló forradalmi erők megnyilvánulását, mint a magasabb tudatosság mindent elsöprő módon megújító, tiszta, fényes ébredését, és az Univerzum végtelen bőségének mindenki számára elérhető egyértelműségét is a fizikai szintű megélések tekintetében.

Izgalmas időknek nézünk hát elébe, érdemes jól kihasználni ezt a csodás napot, hogy kellőképp felkészülhessünk a ránk váró külső-belső változásokra! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése