2020. március 23., hétfő

TAROT gondolatok járvány idején - II. felvonás: a Diadalszekér


Érdekes helyzet köszöntött ránk idén márciusban, 2020-ban. Az eddig ismeretlen vírus, amely egyre inkább globális járvánnyal fenyeget, alapvetően megváltoztatta a korábbi életvitelünket, napi megszokásainkat – mondhatjuk kimozdított bennünket a korábbi mókuskerékből.

A kulturális és közintézmények egy részét bezárták, más részüket bizonyos szolgáltatókkal együtt korlátozott idejű nyitva tartásra kötelezték, sokaknál otthoni munkát – és a diákoknál otthoni tanulást – rendeltek el.

Az életünk hétköznapi, megszokott rendje tehát alaposan felborult – és akit kicsit jobban foglalkoztat a spiritualitás, a látható dolgok mögötti rejtett erők megnyilvánulása, biztosan elgondolkozott már azon, hogy miért is történt-történik mindez velünk...? Sőt vannak, akik már meg is osztották ezzel kapcsolatos gondolataikat különböző fórumokon. Így teszek most én is.


Ha a TAROT archetipikus képeit vesszük alapul, akkor több Nagy Arkhánumi minőség is felfedezhető most, ebben a helyzetben. Arra gondoltam, sorra veszem ezeket az elkövetkező napokban – ha érdekel, tarts velem a továbbiakban is:

Az első lap, amely elég határozottan megmutatkozik ebben a helyzetben, az a XVI. Nagy Arkhánum, vagyis a Torony (másnéven Villámsújtotta Torony) lapja, amelyről részletesebben az előző napon írtam.

Ezzel kapcsolatos gondolatmenetemet és következtetéseimet ott hagytam abba, hogy a Torony lapjánál elsősorban a kialakult kaotikus és sok szempontból veszélyesnek érzett „új” helyzet elfogadására biztat bennünket a Tarot - a Teremtő Tudatosság oldaláról nézve azonban többet is tehetünk, mint ennek a helyzetnek a puszta elfogadása. Ez az útmutatás viszont már nem közvetlenül a XVI. Torony lapjának szimbólumaiban tükröződik, hanem annak számmisztikai megfelelője, a VII. Nagy Arkhánum (hiszen 16 → 1 + 6 = 7), vagyis a Diadalszekér az, amely ebben a helyzetben eligazít bennünket.

A Diadalszekér (másnéven Szekér, Diadal vagy a Kocsihajtó) ismét egy nagyon látványos és egyben izgalmas képi megjelenítéssel bíró Tarot-lap a Nagy Arkhánumok sorában.
Hagyományos ábrázolásán egy férfit láthatunk, aki egy állatok (lovak, oroszlánok) vagy mitológiai lények (szfinx-ek) húzta kocsin áll, határozott tartással, annak biztos tudatában, hogy teljes mértékben Ő uralja, irányítja a kocsit és az azt húzó állatokat, éppúgy, mint élete egészét.

Vajon hogy jön ezt a diadalittas állapot a jelenlegi helyzetünkhöz? – kérdezhetnétek, joggal. Hiszen abból, amit most látunk, még épp' nem a diadal, hanem inkább a veszély fokozódása tűnik valószínűnek a közeljövőre nézve.

És mégis, én itt most a Diadalszekér lapjának üzenetére hívnám fel a figyelmeteket, mert ez a lap csak LÁTSZÓLAGOSAN szól a külvilágban elért diadalról – aki a mélyebb tanulság oldaláról közelít, az érzi, látja és tudja, hogy (mint minden valós világban elért siker mögött,) ennek az állapotnak az elérése mögött is óriási BELSŐ MUNKÁK, KÜZDELMEK és ÖNLEGYŐZÉSEK állnak.

Aki sportolt valaha, vagy egyetemre járt, vagy határidős munkája volt, vagy éppen gyereket nevel/t (nem fontossági a sorrend – esetleg max. kronológiai!) az pontosan tudja, hogy ahhoz, hogy valós eredményeket, sikereket érjen el, ahhoz néha össze kell szednie minden erejét, akaratát, figyelmét, tudatosságát, mert ha ez a belső összeszedettség és összpontosítás hiányzik, akkor szétesik minden, és a vágyott cél elérése csak mind jobban távolodik tőlünk, míg el nem vész számunkra...

Persze, tudjuk, hogy az élet – mármint a hétköznapi élet a maga valóságában – általában nem ennyire fekete-fehér, nem mindig kötnek bennünket ennyire komoly teljesítményekkel kapcsolatos elvárások és határidők, s ha megcsúszunk is, nem mindig vész el minden (még ha az egónk vagy a mentális elménk néha az ellenkezőjéről próbál is meggyőzni bennünket, akkor is!) tudjuk, hogy egy-egy kudarcot követően az élet általában megy tovább a maga kerékvágásában... kivéve most!

Ebben a helyzetben, amiben most vagyunk, korántsem vagyunk a megszokott, hétköznapi kerékvágásunkban, ezért is különösen fontos most számunkra, hogy szem előtt tartsuk, HOVÁ is tartunk!?

Mert a Kocsihajtónak határozottságán és (ön)fegyelmén túl az egyik legfőbb tulajdonsága a CÉLTUDATOSSÁG – annak minden vonatkozásában. A Kocsihajtó tudatos a céljában – vagyis tudja, HOVA tart, mit akar elérni, legyen az egy fizikai hely, vagy éppen külső/belső állapot, – tudatos abban, ahogy az életét (állatait és önmagát) VEZETI és IRÁNYÍTJA, mindaddig, míg célba nem ér, és tudatos abban is, hogy MI SZÜKSÉGES ahhoz, hogy célját elérje – legyen szó önfegyelemről, irányításról, vasakaratról vagy éppen küzdelemről...

Miért lehet fontos nekünk most ez a minőség?

Egyrészt azért, mert ahhoz, hogy jól viseljük a kialakult bizonytalan és megszokottól eltérő helyzetünket, nagy mértékben hozzásegít, ha tudjuk, MIÉRT is tesszük azt, amit teszünk, hogy MI A CÉLUNK vele?
Például, hogy azért maradunk (és ha tehetjük, MARADJUNK IS otthon, védett környezetben, családtagjainkkal együtt!), mert szeretnénk minél nagyobb biztonságban tudni Szeretteinket, és szeretnénk mi magunk is minél egészségesebbek maradni, hogy sokáig tudjunk örülni nekik (egymásnak) és gondoskodni róluk (egymásról).
Ez persze csak az egyszerűbb, hétköznapibb, egyértelműbb vonatkozása a dolognak.

Korábban említettük a Teremtő Tudatosságot – ennek vonatkozásában pedig a Diadalszekér azt üzeni nekünk, hogy ebben a kaotikus és végeláthatatlannak tűnő helyzetben is NAGYON  FONTOS, hogy minek is adunk most energiát. Fontos, hogy akármilyenek is a körülményeink, ne csak ezekre, a külső dolgokra figyeljünk most – vagyis ne csak a „túlélésre játsszunk”! - hanem azt is tartsuk tudatunkban, hogy ennek az átmeneti időszaknak az elmúltával MILYEN ÉLETET AKARUNK MAGUNKNAK.
Mert a Torony leomlását követően, a kezdeti káoszból MINDIG alakul valami, előbb-utóbb mindig lesz egy ÚJ REND, törvényszerűen. Ha most „elengedjük a gyeplőt” és hagyjuk, hogy az életünk szekerét egyébként vívő részeink – a vágyaink, a törekvéseink, a szándékunk, az akaratunk – szanaszét szaladjanak, mint a megbokrosodott lovak; ha nem is akarjuk rendben tartani magunkat, a dolgainkat és körülményeinket, akkor nemcsak, hogy nagyon nehéz dolgunk lesz rövid időn belül, amíg az otthonlét ideje tart, hanem hosszú távon sem tudjuk megalapozni az új életünket.
Hiszen a Torony leomlása után nagyon ritkán lehet ugyanott folytatni, ahol előtte abba hagytuk!

Tekintsünk úgy hát erre a helyzetre, mint egy különös, kegyelmi állapotra, amikor legtöbbünknek – akiknek lehetősége van otthon maradni, és nem kényszerűen még többet követelnek tőle a munkája révén; mert tudom, hogy Ők is vannak szép számmal, s minden tiszteletem az övék! - lehetősége van ÚJRARENDEZNI, ÚJRASTRUKTÚRÁLNI az életét, azon értékek mentén, melyek VALÓS, BELSŐ ÉRTÉKEK Számára!

Lássuk meg tehát most az ebben a helyzet kínálkozó LEHETŐSÉGET, amely arról szól, hogy ebben a látszólagos külső tétlenségben egyúttal „befele” nagyon is aktívak lehetünk: gyakorolhatjuk egyrészt azokat az erényeket, melyek majd az újrarendeződött körülmények között is biztosan hasznunkra válnak – legyenek bár azok olyan hétköznapiak és egyértelműnek tűnők, mint pl. a türelem (családtagjaink, körülményeink és nem utolsó sorban önmagunk iránt), a fegyelem, céltudatosság vagy éppen a produktív együttműködés és  munkamegosztás (a mindennapi feladataink ellátása kapcsán) – másrészt pedig egy olyanfajta szellemi aktivitást is megvalósíthatunk, melynek során az életünket a lehető legideálisabbnak gondolt körülmények közé képzelve, az ennek megvalósulásához szükséges tetteket és minőségeket igyekszünk meghatározni, miközben a helyzetünk pozitív – lehető legpozitívabb! - kimenetelét vizualizáljuk.

Mindez, vagyis a vezetés és irányítás fontossága, a nagyfokú céltudatosság, a – szellemi vagy fizikai - erők uralása, vagy éppen visszafogása a cél érdekében; ezek mind „annak” a Kos jegynek és uralkodóbolygójának, a Marsnak az attribútumai, melyet legjellemzőbben a Diadalszekér asztrológiai megfelelőjeként szoktak emlegetni.
Milyen érdekes, hogy most épp a Kos idejében járunk – múlt pénteken, a Tavaszi napéjegyenlőség napját lépett át Napunk a Kos jelébe, amely az első tavaszi jegy, s mint ilyen a legfrissebb, legenergikusabb, leginkább az újrakezdés energiáját hordozó. S most nekünk, országosan pont ez a lehetőség, az újrakezdés, s egyúttal az életünk újrarendezése adódott meg – viszont korántsem mindegy, hogy milyen energiákkal tesszük meg ezt az újrakezdést.

Érdemes tehát ezek között a megváltozott körülmények között is időt szánni a belső életünkre, az időről időre történő befelé figyelésre és meditációra – még akkor is, ha ezt nehezebbnek érezzük megvalósítani így, a Szeretteinkkel „összezárva”, mint az átlagos hétköznapokban.

Ezzel pedig el is jutottunk a következő Tarot-lap, a Remete kártyájának üzenetéhez, melyről legközelebb „mesélek”, vagyis írok Nektek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése