2010. február 20., szombat

Önismeret a Szimbólumok tükrében - A tanfolyam menete

Önismereti tanfolyamomon tehát elindítalak, vagy tovább segítelek az önismeret kalandos felfedező útján.

Mi lesz segítségünkre ezen az utazáson? Milyen szimbólumokkal is dolgozunk? Egyáltalán, mi is az a szimbólum?
A szimbólum – magyarul jelkép – egy olyan rajz, kép, ábra esetleg kifejezés, melynek jelentése messze túlmutat az ábrázoltakon, lelki, szellemi jelentéstartalma van.
Energetikai síkon a szimbólumok általában saját „aurával” , kisugárzással bírnak, amellyel megváltoztatják - jelentéstartalmuktól függően sok esetben megtisztítják – a körülöttük lévő tér energiáját.

Vannak egyszerű szimbólumok, mint a kör, a háromszög, a négyzet, az öt- és hatszögek, de vannak összetettek, bonyolultak, mint például a mandalák, a horoszkópok – amelyek egyéni mandalaként is felfoghatók, – vagy a Tarot archetipikus képei.
Mi ez utóbbi kettővel fogunk behatóbban foglalkozni.

A Tarot – elsősorban Nagy Arkhánumi – lapjai olyan képek, melyek jelentéstartalma kódolva van tudattalanunkban.

Jung felfedezése nyomán beszélhetünk az emberiség lelkének legmélyebb – vagy ha így
tetszik legmagasabb, csupán nézőpont kérdése, – régióit egybe kapcsoló, kollektív szféráról: a kollektív tudattalanról, mely elsősorban ún. archetipikus képekben tárolja az információkat.
Ezek az ősképek az élet különböző – külső-belső – állapotait jelenítik meg, és tudattalanunk tárolja a hozzájuk kapcsolódó érzelmi állapotokat is.
Ezekkel a képekkel, érzelmekkel találkozunk amikor a népmesék, mítoszok világában kalandozunk – ezek bölcsességébe avatnak be a gyermekkorban hallott mesék tehát – , de a vallási tanítások is sok esetben ezen lelki síkra igyekeznek hatni bennünk, sőt a művészetek is sokszor merítenek az archetípusok világából.
Mindig, amikor archetipikus képekkel kerülünk kapcsolatba, az megmozgatja belső világunkat, hiszen ezen képekhez nagyon mély, tudatos és tudattalan lelki minőségek és dimenziók kapcsolódnak.
Azonban a Tarot-lapok a felszíni, látható régiókból is merítenek, az emberi élet különféle szerepeit és létállapotait is bemutatják, felsorakoztatják, a teljesség igényével. Ezért is nagyon jól használhatók kiinduló pontnak az önfelfedezéshez, hisz minden lap különböző mélységű lelki megéléseket kapcsol egybe, így egyaránt több síkon működik.
A kurzus első részében tehát ezekkel a képekkel és a hozzájuk kapcsolódó személyes és kollektív érzelmekkel és jelentéstartalmakkal foglalkozunk, elméleti és gyakorlati szinten egyaránt.

A tanfolyam második felében pedig megismerjük az asztrológia által ismert és vizsgált
archetípusokat, valamint a horoszkóp felépítettségét, hogy aztán saját születési képletünk – mandalánk – elemzésében is elmélyedhessünk.
Ezen tanulmányok célja a mélyebb és teljesebb önismeret elsajátítása, amely révén felfedezhetjük saját belső energiáinkat és motivációinkat, valamint ezek kapcsolatát a személyiségünkön belül, tehát ráeszmélhetünk milyen belső dinamikák mozgatnak minket egy-egy adott szituációban.

Ezen tapasztalatokat azután fontos építőkövekként használhatjuk fel a tudatosságunkhoz és szabadságunkhoz vezető ösvény lépcsőfokaihoz...
Várlak szeretettel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése