2017. március 12., vasárnap

Március 12-i Telihold és a tél-vége égi energiái

 Március 12-én délután 4 óra magasságában kerül szembe egymással Nap és Hold, ez tehát az idén márciusi Telihold napja.
Holdunk az Oroszlán csillagkép hátsó szakaszánál jár ezen a napon, ami a szenvedélyesség égi szimbóluma, így érzelmeinkben várhatóan hevesek, szenvedélyesek vagyunk-leszünk e napunk nagy részében. Haladtában ugyanakkor Holdunk az Oroszlánt követő csillagképhez, a Szűzhez közelít s el is éri azt a késő délutáni órákban, az égi ábra múlttól elrugaszkodó lábánál. Ennek üzenete számunkra, hogy érdemes a következő bő egy napban túllépnünk bizonyos érzelmi dolgokon, mindazokon, amelyeknek a múltban ugyan nagy jelentőséget tulajdonítottunk, de mostanra már lejárt az ideje.
Ezzel tehát a Telihold idejének hagyományosan is „elengedő” energiái most ismét erős támogatást kapnak az égi jelek tükrében.

Napunk mindeközben a Halak csillagképben, az ún. Visszaúszó Hal alatt halad. Ez az égi pozíció szintén kicsit a múltról és egyúttal az elengedésről is szól, hiszen ez a Hal a karmikus múlthoz visszanyúló, személyes élményeit és döntéseit átértékelő lélek szimbóluma.

Kapcsolata a Holddal tehát e napon a múlt vágyait és szenvedélyeit, amelyekhez bizonyos szinten visszavágyunk, éppúgy felelevenítheti, mint azon élményeinket, amelyektől szabadulnánk, melyeken szívesen tovább lépnénk tudatilag és/vagy lélekben. Napunk helyzete, illetve Holddal való kapcsolódása tehát most elmélyíti, s ezzel együtt teljesebbé teszi számunkra azt az érzelmi „nagytakarítást”, melyet Holdunk következő napi pozíciója tesz lehetővé, illetve időszerűvé számunkra.

Merkúr Napunk közelében, szinte a Tavaszponton látható e két nap során, ahhoz egyre közelítve, jelezve ezzel, hogy fenti belső megéléseinkbe azért a józan, elemző gondolkodásunk is bele szólhat, s mutatva egyúttal, hogy gondolkodásunkban és kommunikációnkban is, akár nagyobb fajta változás, fordulat is várható ez idő tájt.
Hiszen Merkúr a cselekvő-tudatos énünk és magasabb tudatunk találkozási pontjához (Tavaszpont) közelít, ahol e két minőség harmóniába kerülhet egymással - s ez az egyensúlyi állapot lehet hatással most a gondolkodásunkat és kommunikációnkat „uraló” bolygóminőségre, illetve annak megnyilvánulásaira is. Így tehát mind gondolatainkban, mind szavainkban megjelenhet az a fajta kettősség, amely a cselekvő énünk poláris, és a magasabb tudatunk egységes megközelítését tükrözi, ugyanakkor a törekvés is, amely e két nézőpontot igyekszik ötvözni, harmóniába hozni egymással.

Holdunk Uránusszal való kapcsolódása mindeközben tovább fokozza az e napon megjelenő szenvedélyesség és érzelmi szélsőségek megnyilvánulásának lehetőségét, hiszen Uránusz szélsőséges, lázadó, egyértelmű megnyilvánulásra törekvő energiái kerülnek mintegy „feszítő” kapcsolatba vágyaink és érzelmeink hordozójával, s mindeközben a múlt érzelmeinek, élményeinek egyértelműsítése, letisztázása és őszinte kinyilvánítása is megjelenik, mint lelki igény, illetve mint „kozmikus késztetés”.

E napunkra tehát a különböző – múltból felelevenített vagy jelenbeli – érzelmi megnyilvánulások és késztetések szélsőségessége és szenvedélyessége éppúgy jellemző lehet, mint a saját megéléseink nyugodt, higgadt kezelése; belátása, elfogadása és integrálása.

Az érzelmi továbblépés igénye pedig minden bizonnyal érvényben lesz, sőt lehetséges, hogy konkrétan uralni fogja az ezt követő, március 13-i napunkat is.

14-én Holdunk továbbra is a Szűz csillagképében jár, annak központi tengelyétől haladva a Holló csillagai fölött, amely égi szárnyast a tudás közvetítőjeként is tisztelünk. Ekkor tehát mindazon tudás, amely előző életeinkből, vagy a köztes létből átszűrődhet hozzánk, megjelenhet számunkra érzelmek, sejtések, tudat alattiból érkező súgások szintjén, és segítségünkre lehet érzelmeink rendezésében – vagy akár a „nagytakarítást” követő újrarendezésében is.
Holdunk e napon a késő esti órákban éri el Jupitert égi útján, szintén itt, a Szűz csillagképében – megközelítő pontossággal szemben az Uránusszal. Belső bölcsességünk hordozója, Jupiter a nyugalom, alázat, visszafogottság és a belső értékekre támaszkodás igényével van jelen, és ezzel a belső fókusszal igyekszik higgasztani Uránuszt, illetve annak továbbra is szélsőségességre hajló megnyilvánulásait ebben az időszakban.

E hármas kapcsolódás – Hold-Jupiter együttállása szemben az Uránusszal – az elmúlt napok eseményeihez mérten továbbra is szól a régi dolgok (élmények, érzelmek, tapasztalások, sőt, akár hiedelmek) felszínre hozásáról és átminősítéséről, mintegy megújításáról – ugyanakkor most egy kissé máshová kerül a hangsúly. Ekkor ugyanis a régi dolgok értéke is középponti kérdéssé válik, olyanformán, hogy mindazon tudás és megélés, mely ténylegesen értékes, mely hatásában előre vivő számunkra, fontossá válik, hogy fennmaradjon a rostán, ne vesszen el egy túlbuzgó lelki újítás-átalakulás következtében.
Ezt az értékmegőrzést segíti elő számunkra Plútó is, mely egy teremtő-megtartó-stabilizáló fényszöggel kapcsolódik Uránusz-Jupiter kettősének Holddal kibővült hármasához e napokban, s intenzív energiáival segít nekünk megtalálni mindazon dolgokat, késztetéseket és energiákat, melyektől szárnyra kaphatunk, s azon belső erőket és értékeket is, melyekben meggyökerezhetünk. E napokban tehát bizonyságot nyerhet számunkra a mondás: „gyökerek nélkül nem lehet repülni”.

Március 15-én a délelőtti-dél körüli órákban Szaturnusz Holddal való kapcsolódása egyfajta belső igazodásként szolgálhat számunkra annak tekintetében, hogy melyek azok az értékek és irányok, amelyek felé haladnunk érdemes, és milyen célkitűzésekkel érhetünk el valós eredményeket és olyan tényleges változásokat, amelyek az életünk minőségét is érintik.
Az esti órákban pedig Nap-Hold kapcsolódása tesz bennünket különösen érzékennyé mindazon dolgok, élmények kapcsán, amelyeket korábban már megtapasztalhattunk, s amelyek - akár már régóta - fölemelésre és átminősítésre várnak életünkben.

16-ai napunk különös érzelmi hullámvasút lehet Holdunk délelőtti Vénusszal és délutáni Neptunusszal való kapcsolódása révén.
A délelőtti-dél körüli órákban vágyak és érzelmek kettőssége, harmónia- és béke iránti, valamint érzelmi intenzitás, mélység, sőt akár dráma utáni vágyaink kerülnek összeköttetésbe egymással, s így több, egymástól eltérő belső késztetés jelenhet meg bennünk, s uralhat el bennünket.
Tekintettel arra, hogy tíz bolygónkból – belső erőink szimbólumából – négy a karmikus megélések és azok következményeinek újraélésének és átminősítésének szakaszában jár az égen e napokban, s ezek egyike Vénusz, a vágyaink és kapcsolati életünk megéléseinek égi szimbóluma, talán nem meglepő, hogy ismét a múlt, és annak kapcsolati-érzelmi kérdései kerülnek e napunk, illetve a délelőtti, dél körüli órák érzelmi fókuszába.

Délután pedig Holdunk, tovább haladva égi útján már a Neptunuszhoz kapcsolódik, amely a Vízöntő csillagkép „jövő vízében” jár ez idő tájt, így a jövő érzelmi tisztaságára való ráhangolódásunkat segíti ekkor, Holddal való kapcsolódásában, melynek alapvető titka és feltétele az emberi játszmák elhagyásával teljes tiszta érzelmi megnyilvánulásokban rejlik.
Ez a kapcsolódás, illetve a magas, szinte angyalian tiszta érzelmekre való ráhangolódás mintegy felkészíti Holdunkat a Mérleg csillagkép kapuján való átlépésre, hogy a következő napok megéléseiben már ezzel a – pozitív értelemben vett – emelkedett érzelmekkel találkozhassunk és léphessünk kapcsolatba másokkal, önnön lelkünkkel és érzelmeinkkel, vagy akár olyan más létsíkokkal, melyekkel most az átlagosnál könnyebben kapcsolódhatunk.

Ugyanakkor e napon lép érvénybe Nap-Szaturnusz kapcsolódása is, mely másnap, 17-én az esti órákban éri majd el „csúcspontját” - vagyis azt a pontot, ahol a fényszög pontossá válik.
E kapcsolódás pedig várhatóan próbára tesz bennünket annak kapcsán, hogy képesek vagyunk-e mindazon magas, tiszta elveket és erkölcsi minőségeket, melyeket belső értékként magunkban hordunk, életünkben megnyilvánítani, s cselekvő mivoltunkban ezeknek megfelelően megnyilvánulni, sőt, akár bizonyos múltbeli hibákat, tetteket fölülírni, s ezeket cselekvő módon jóvá téve életünket új vágányra terelni, átminősíteni?

Ez a kérdés, illetve próbatétel tehát már a 16-i napon is fölmerülhet, 17-énket pedig – túl a különféle érzelmi megéléseken – minden bizonnyal ez uralja majd. E napon ugyanis a Holdnak ismét több kapcsolódása lesz, különféle érzelmi megéléseket hozva ezzel: 

Holdunk Plútóval való korai kapcsolódása révén nagy energiákkal, lendülettel és lelkesedéssel indulhat ez a napunk – hiszen a Mérleg csillagkép égi szakaszában járó, az e minőségének értelmében új érzelmi egyensúlyra törekvő Holdunk, érzelmi részünk a belső erőkre és értékekre támaszkodó, egyszersmind a lelki szárnyaink bontogatásával erőre kapó Plútóval kapcsolódva óriási belső energiákat mozgósíthat számunkra.

Dél körül ugyanakkor Hold-Uránusz kapcsolódása révén ismét a „hogyan újítsam meg érdemben a belső, érzelmi életemet” kérdése kerülhet előtérbe, míg az esti órákban Nap-Hold kapcsolódásával ismét egy fölemelő, lelkesítő, érzelmileg kiteljesítő impulzust kaphatunk – akár önmagunktól, saját belső lényünktől, akár párunktól vagy szüleink egyikétől, – különösen abban az esetben, ha sikerült Nap-Szaturnusz próbatételének megfelelve pozitív elfogadással megélnünk az elmúlt egy-két napunkat.

18-án a kora délutáni órákban találkozik Vénusz Merkúrral a Halak csillagképében, a Pegazus alatt. E napunk fő témája így a kapcsolati megélések, vágyak és a kapcsolaton belüli kommunikáció, illetve mindezek harmonizálása lehet, melyeket természetesen nem csak a jelen vagy a jövő, hanem kiemelten a múlt tükrében érdemes megtennünk, elkezdenünk e napon. Talán mondanom sem kell, hogy az őszinteség, a nyílt felvállalása és kimondása vágyainknak és érzelmeinknek az, ami a legtöbbet mozdíthat előre ügyünkön - mindehhez pedig most több szintű segítséget is kapunk.
Egyrészt a magasabb intuíciónk súgása is könnyebben eljuthat ma hozzánk az égi erők tanúsága szerint, másrészt az órák előrehaladtával Holdunk révén érzelmeink is egyre nyitottabbá, őszintébbé válnak e napon, így mind könnyebbé válik elengedni régi sérelmeinket, és őszintén kimondani azt – legyen bár vágy, kérés vagy sérelem - ami a szívünket nyomja.

Holdunk 19-ére virradó éjjel lép a Tejútra, tehát a következő két-két és fél nap során a magas, „isteni” teremtő erőkkel való érzelmi kapcsolódás, ezek befogadásának és az ezekre való lelki ráhangolódásnak jön el az ideje, miközben Nap-Szaturnusz próbatétele még mindig érvényben van, sőt,
Holdunknak Szaturnusszal való 20-i együttállása értelmében még további érzelmi hangsúlyt is kap.


E napnak, illetve kapcsolódásoknak a részleteit egy következő írásomban fogom közre adni, tekintettel a március 20-i Tavasz-kezdetre és annak sokrétű energiáira. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése