2010. március 12., péntek

Horoszkóp és Csillagidő

Az asztrológia – és természetesen az asztrozófia – egyik alapelve, hogy az időnek nem csak mennyisége van, de minősége is. És bár a tudatos tudatunkkal már rég elfelejtkeztünk ezen ősi bölcsességről, ha belegondolunk nem csupán ünnepi hagyományainkban őrizzük ennek maradványát, hanem zsigereinkben is.
Azt talán még pontosan tudjuk, átérezzük, hogy egy-egy jeles nap ünnep, a szó valódi értelmében: más, emelkedettebb, mint a dolgos hétköznapok.
Azonban hányszor előfordul velünk az is, hogy bizonyos tettekkel vagy közléseinkkel a „megfelelő pillanatra” várunk, és ez nem mindig gyáva késlekedés, halogatás, hanem annak tudásán alapul, hogy vannak olyan pillanatok, amikor megfelelőbbek a körülmények, és a sikereinket szolgálják.

A felejtés pontja ott van, ahol a körülmények alakulása összekapcsolódik az idő minőségével.
Ennek gyökere talán a felvilágosodás korában és eszméjében keresendő: az ember gondolkodó, önálló, tudatos lény, aki tudásával és ismereteivel maga alakítja körülményeit. Nincs alárendelve semmilyen égi hatalom jószándékának vagy kegyelmének.
Szerencsére azóta tudományosan is megdőlt már ez a fajta vélekedés, főleg Freud és Jung tudattalan-kutatásának eredményeként. Hiszen ők felfedték, hogy az emberi tudat határa eléggé szűkre szabott: tudatos én-részünk jóval kevésbé alakítja akár saját viselkedésünket, mint gondolnánk – hogyan lehetne hát korlátlan befolyása a körülményeink alakítására!?

Az asztrológia-asztrozófia újonnan felfedezett bölcsessége azonban segíthet nem csak egy adott időpillanat minőségének, üzenetének megértésében, de mindazon dolgok mélyebb feltárásában is, amely tudattalanunkban rejlik. A születési horoszkóp ugyanis olyan sokdimenziós ábra, mely nem csupán sorsunk, életutunk, de lelkünk, belső és a külvilágban is megnyilvánítható energiáink részletes térképe. Elnevezése, a horoszkóp szó jelentése erre is utal: hora-szkopein, azaz az 'órába belenézni'. De vajon hogyan kapcsolódik össze mindez, az órának, az időnek a vizsgálata személyes életünkkel?

Természetesen az idő minősége által.
Ennek megértéséhez vizsgáljuk meg azt a két, alapvető törvényt, amely az asztrológia – és egyben a legtöbb misztikus tudomány – alaptételeként van jelen: az egyik az analógiák, a másik a rezonancia törvénye.
Az első más néven így hangzik „amint fent, úgy lent”- elve, a Tabula Smaragdina ismert megfogalmazását véve alapul. Ez a törvény azt mondja ki, hogy egy adott időpillanatban a létezés minden szintjén az energiák jelenléte és megvalósulása azonos minőséget mutat, illetve hordoz.
A rezonancia törvénye pedig kimondja, hogy hasonló a hasonlóhoz vonzódik, így e kettő összekapcsolódik valamelyest egy adott lélek megszületésének tekintetében, miszerint: a létbe lépés pillanatára azon idő alkalmas, amelynek minősége megfelel a születendő lelkének belső minőségével, rezgéseivel, energiáival.
Ezen alapszik tehát a születési horoszkóp, illetve bármely új kezdet időpillanatára felállított horoszkóp elve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése