2011. február 28., hétfő

Égi aktualitások február 28 - március 6

Mágikus nappal köszönt ránk március első hete, február utolsó napja.

Három olyan kapcsolódás is jelen van az égen a hétfő reggeli órákban, melyek az érzékelésünket tágítják, erősítik, tisztítva és fókuszálva figyelmünket, és egyúttal lehetőséget adva nekünk egy nagyfokú tudatosságra, jelenlétünk teljesebb megélésére. Ez az élmény azonban nem csupán a hétfő délelőtti intervallumra korlátozódik, hiszen be is építhetjük ezt tudatosságunk fejlődési folyamatába, érzékelésünk teljesebbé tétele érdekében.

Fentiek egyike a Hold-Uránusz égi fényszöge, másika a Nap Szaturnusz kapcsolódása, harmadikuk pedig a múlt hét vége óta érvényben lévő Vénusz-Jupiter kapcsolat, melyekről az alábbiakban még bővebben szót ejtünk – azonban ezek részletezése előtt egyelőre maradjunk még a heti áttekintésnél:

Személyes energiáink égi tükrei két, illetve három jegy kollektív – és persze a mögöttük látható csillagképek kozmikus – energiái által áthatva nagyfokú koncentráltságot mutatnak hetünk során, hogy a hét végére aztán egy szinte egybefüggő égi sorrá rendeződjenek.

Említett jegyek kollektív minőségei közül első a Bak, amelynek kemény, céltudatos, határozott és fegyelmezett energiáit hordozzák most a Hold, Vénusz és Plútó ittléte által érzelmi, lelki rezdüléseink, harmónia- és egyensúlyteremtő, ösztönmélyi és mágikus erőink egyaránt, hetünk első felében.
Az égnek e szakaszán a Nyilas csillagképe húzódik - nyújtózik, - belső fényünkre fókuszáló, teremtő erőinket kiterjesztő minőségében, így magasabb szinten mind harmóniateremtő energiáink működ(tet)ése, mind lelki szféráink mélyebb és felszínesebb régiói által átélhetővé és megtapasztalhatóvá válik most a lényünk magját adó belső fényünk ragyogása, és annak környezetünkre, életünkre való kivetülése is. Erősen és pozitívan teremtő időszak tehát ez, különösen a hét első napja – tekintettel arra, hogy a hét közepére már mind a Hold, mind Vénuszunk is a Vízöntő kollektív szakaszába lép át, amely tehát a következő a fent említett, hetünket meghatározó kollektív minőségek sorában, ahol rajtuk kívül a Neptun is található.
Hétfőn és még kedden is azonban érzelmeink és vágyaink belső átélése és képi kivetítése által különösen intenzíven tudunk teremteni – használjuk ki hát ezt a nagyszerű lehetőséget vágyaink valóságba történő behívására!

Ezt követően azonban tehát már a Vízöntő hatja a szabadság, függetlenség, ön- és különállóság lehetőségeit hordozó, kollektív energiáival érzelmi, lelki, és vágyminőségeinket, személyes energiáink – Hold és Vénusz által szimbolizált – leginkább nőies megnyilvánítóit. Ez pedig egy, a fentiektől különböző, de hasonlóan hosszú távú és személyes valóságunkra is intenzíven kiható lehetőséget tartogat: a nőiesség fogalmával kapcsolatos elképzeléseink és beidegződéseink belső megújítását, egyéni újra értelmezését, felszabadítását a mostanáig ható kollektív téveszmék alól.
Minket nőket tehát nőiességünk új, tisztább megéléséhez, a tudatosság útját járó férfitársainkat pedig a nőkhöz való viszonyuk, és róluk való elképzeléseik alapjaiban történő megváltoztatásához segít hozzá ezen hét közepi égi pozíció – illetve az általa szimbolizált kozmikus energiák adta lehetőségek.
E szakasz égi megfelelőjeként pedig a Bak csillagképet láthatjuk az égen, amelyet a Hold a kedd-szerdai napon jár végig, majd miután azt elhagyta a Vénusz is belép ezen minőség uralma alá, hogy a Nyilastól magával hozott fényerőket itt stabilizálja és a fizikai lét valóságához és tapasztalataihoz igazítsa hozzá. Kozmikus szinten is tehát a női energiákban való stabilizálódás és a női lét teljesebb felvállalásának lehetősége nyílik meg számunkra a hét közepe során – ami férfiak esetében leginkább természetesen a másik nem egy - vagy több - karakteres képviselője révén, áttételesen realizálódhat.

A harmadik, jelen időszakban hangsúlyos jegy a Halak, amely kollektív szinten az érzelmek végtelen áradásában való feloldódásnak és a szeretetteljes elfogadásnak a minősége, és amelyben továbbra is négy bolygónk tartózkodik – a Nap, Merkúr, Mars és Uránusz, – s a hét végére a Hold is belép ebbe a szakaszba, mely mögött az Égen a Vízöntő csillagkép mindent elárasztó tisztító vizét láthatjuk. Valójában tehát ebben úsznak személyes energiáink égi megnyilvánítói, immár nem csupán a múlt- és a lélek biztonságát feltételező jelen-beli érzelmek megtisztításának vizében, de a jövő szabadságáért való belső, szellemi, gondolati megtisztulás égi szakaszába is eljutva – amelynek kivetüléseként a kimondott szavak tisztasága is nagy hangsúlyt kap a hét második felében.
Szellemi és cselekvő energiáink, értelmünk és mentális szféránk legkülönbözőbb rétegei tisztulnak
tehát a Vízöntő kozmikus energiái által az egész hét folyamán, sőt hét végére még az érzelmi, lelki rezdüléseink is bekapcsolódnak e folyamatba, minek következtében könnyedén megélhetjük azt a nagyfokú belső feloldódást és az érzelmek gáttalan áradását, amelyet a Halak kollektív minősége jelent az ezen szakaszon tartózkodó néhány bolygó – személyiségünk több alap-aspektusa – tekintetében. Azonban amennyiben nem vagyunk képesek magasabb szintű energiákhoz kapcsolódva megélni ezt az időszakot, akkor a megtisztulás elmaradása révén az érzelmek kaotikus áradásában találhatjuk magunkat az aktuális energiák következtében.

Ezek tehát azok a hatások és az általuk hordozott lehetőségek, melyek leginkább meghatározzák ezen hetünket, és személyes megéléseinket.

Hétfői napunk tehát egy nagyszerű lehetőséggel indul a fent említettek szerint, hiszen három égi kapcsolódás is erősíti érzékeinket e napon, különösen a délelőtti órákban.

Vénusz által szimbolizált szépségre, harmóniára, szerelemre, emberi egyensúlyra való vágyakozásunk még a kiterjedés, növekedés, fejlődés energiáit hordozó Jupiterünkkel kapcsolódik egy olyan mágikus fényszög által, ami segít bennünket abban, hogy ne csupán magunkban ápolgassuk és növeljük vágyaink iránti igényeinket, hanem meg is nyissuk magunkat, érzékeinket a Mindenségnek és ezáltal megtapasztaljuk az általunk vágyott bőséget, jólétet, érzelmi harmóniát világunkban, kapcsolatainkban, közvetlen környezetünkben.
Sőt, Plútóval való kapcsolódásuk által mindez nem csupán személyes érzékelésünk – köztudottan relatív – szintjén nyilvánul meg, de tényleges teremtő hatással bír a fizikai valóság realitásában is.
Ahhoz azonban, hogy mindezen energia hatékony és pozitív módon legyen jelen életünkben szükségünk van egy magunkkal és az eseményekkel szembeni türelemre és nyugalomra, amelyet áthat egy mély belső alázat – hiszen ennek hiányában félő, hogy nem lennénk képesek kivárni a pozitív események bekövetkeztét, hanem megpróbálnánk időnek előtte kikényszeríteni azokat, ami – lássuk be – sem önmagunkkal, sem a Mindenséggel szemben nem célra vezető módszer.
További pozitívum, hogy mindez termékenyen hat konkrét tetteinkre és cselekvő szándékainkra egyaránt, melyek – mint fentiekben említettük – az érzelmi feloldódás és ugyanakkor a belső megtisztulás minőségeivel áthatva vannak most jelen.

A hétfői nap másik említésre méltó kapcsolódása a Hold fényszöge az Uránusszal, amely szintén hasonlóan mágikus energiákat mutat, tágítva érzékelésünk határait. Hold, a lelki és érzelmi minőségeink úrnője a tiszta érzékelés, szellemi intuíció urával kapcsolódva most egy nagyon intenzív fényszöget alkot – amely az érzékek feletti érzékelés irányába nyithatja meg belső valónkat, amennyiben kellően felkészültek vagyunk az ilyen élmények befogadására.
Személyes és kollektív szintű játszmákról hullhat le a lepel, ez- vagy akár előző életi drámák kerülhetnek más megvilágításba jelen energetikai kapcsolódás adta lehetőségek következtében – de bármifajta emberi érzelmeken túl mutató kozmikus valóságok is megnyilvánulhatnak csodálkozó lelki szemeink előtt e napunk során.

Mindemellett Holdunk kapcsolódása a Szaturnuszhoz erősíti belső stabilitásunkat, lényünk közepén ragyogó belső fényünk megtalálását és kinyilvánítását a hétfői nap során, és ezáltal hozzásegíthet bennünket fenti élményeink megfelelő integrálásához.

Nap Szaturnusz kapcsolódása a harmadik a sorban az e napon aktuális fényszögek közül, amelyek mindegyike elsősorban a személyes érzékelésünkre hat, megnyitó – sőt mintegy stimuláló – módon. Ez esetben szellemiségünk és látásmódunk égi megfelelője: a Nap, az érzelmi feloldódás és elfogadás kollektív, ugyanakkor a tényleges megtisztulás kozmikus igényével áthatva kapcsolódik a Szaturnusz által jelképezett belső bölcsességünkhöz, lelki egyensúlyunkat eredményező középpontunkhoz és mély rétegekbe rejtett, személyiségünk fajsúlyát adó lélek-emlékezetünkhöz, amely összekapcsolódás tehát nagy mértékben teszi – illetve teheti – tudatossá mindazt, amit a mai napon megélt külső-belső élmények visszhangjaként tapasztalhatunk, saját lényünk mélységei felől. Ily módon a mai események belső reakciói nem csak hogy nem maradnak tudattalanok, de olyan mély régiókat is érinthetnek, amelyek valójában lelkünk-szellemünk halhatatlan dimenzióiból származnak.

Sőt az esti órákban még a Hold is kapcsolódik a Jupiterrel, tovább gazdagítva a mai napon aktívan jelen lévő mágikus fényszögek sorát, amely energiaátvitel egyfelől az eddigiek során említettek hatásait növeli és erősíti meg, másfelől egyfajta mély belső megélést is lehetővé tesz, melynek során szellemiségünk és lelki mélységeink régiói kapcsolódnak össze a felismerés és tiszta belső látás áldásait hozva el számunkra, amennyiben képesek vagyunk átadni magunkat annak a különös tapasztalatnak, hogy lelki szinten érzékeljünk magasabb szellemi valóságokat, és belső szellemi bölcsességünkkel tekintsünk rejtett lelki dimenziók mélyére.

Kedden a hajnali órákra a Hold utoléri Vénuszt a Bak jegy végénél, így az álmaink, késői éjszakai meditációink - vagy bármilyen hajnali események - szintjén jó eséllyel jelennek meg vágyaink és élhetjük át érzelmi szinten azok harmóniát hozó beteljesedését.
Ezzel az érzelmi pozitivitással, elégedettséggel – sőt akár izgalommal teli belső feszültséggel, feltöltöttséggel – kezdődhet azután a keddi napunk, hiszen a reggeli órákban még élő Hold-Vénusz együttállása, sőt harmonizáló módon kapcsolódnak tovább az Uránuszhoz is.
A Hold pedig lassan átlép a Vízöntő jegyébe, így kollektív szinten még inkább kiteljesedhet az a pozitív izgalmakkal és érzelmi feltöltöttséggel járó állapot, amelyet fenti kapcsolódás idézett elő. Kozmikus energiák tekintetében a Hold, mely ekkor még a Sas Tejúton szárnyaló röptét követi, nagy magasságokba emelheti ezáltal érzelmi megéléseinket, majd dél körül – maga mögött hagyva a Vénuszt – az égen eléri a Bak csillagképét, amelynek jelentőségéről a bevezetőben már szót ejtettünk.

Szerdára pedig a Vénusz is átlép a Vízöntő jegyébe, de a Bak csillagképét csak később, a pénteki nap során éri el. Addig is a Sas röptét követve Ő is a szabad szárnyalás magasabb, tiszta érzéseit közvetítheti számunkra – kollektív és kozmikus szinten is – harmóniateremtő energiáink által megnyilvánítva, átélhetővé téve fentieket.

Hold-Szaturnusz kapcsolódása a mai napunk másik említésre való mozzanata, amely lehetővé teszi számunkra, hogy az eddigiekben belső gátlásként és nehézségként megélt tapasztalatokat most lelki erőként és stabilitásként minősítsük át és használjuk fel egy belső alkímiai folyamat révén, amely azután erőssé, céltudatossá, felelősségteljessé, ugyanakkor szabaddá és önállóvá is tesz minket a lét különböző síkjain, lelki megéléseink tekintetében.

Érdekes képet tár elénk a csütörtök reggel: Holdtól a Jupiterig, Nyilastól a Halak csillagképéig szinte egybefüggő sort alkot 9 fő energetikai jelölőnk az égen.

E napunk fő eseménye, hogy a Hold dél körül együttállásba kerül a Neptunusszal, majd lassan maga mögött hagyva azt, átlép a Halak jegyébe. Mindkét állapot hasonló megéléseket jelent: személyes érzékenységünk, együtt- és megérzési készségeink megnövekedését, nagy érzelmi mélységek és áradások megtapasztalását, esetleg az által is, hogy mindezek - szelíden vagy intenzíven, de ellenállhatatlanul - magukkal ragadnak minket.

Egy, a délutáni óráktól aktív Merkúr-Plútó fényszög révén pedig nagyszerű belső felismerésekre tehetünk szert, azáltal, hogy gondolataink befelé irányulnak, és intenzív érzések és tiszta sugallatok révén konkrét módon fogalmazódhat meg számunkra, milyen negatív kötések voltak jelen mindeddig rendszerünkben, és hogyan tudnánk kreatív, teremtő módon érdemben megújítani saját gondolkodásmódunkat, megtisztítva azt eddigi mentális és tudattalan beidegződéseinktől.

A nagyvolumenű érzelmekkel, sőt a belső sugallatokkal, felismerésekkel való találkozás is kitart még a pénteki napunk – bár utóbbi inkább csak a délelőtti órák – során, azonban ekkorra még nagyobb intenzitás, sőt akár a végletek felé való kilengés, elmozdulás is jellemző lehet érzelmi megéléseink kapcsán, hiszen Holdunk mind a Marssal, mind a Plútóval kapcsolatba lép. Ami jelenti egyfelől, hogy tetteink és érzelmeink szoros kölcsönhatásba kerülnek, másfelől hogy személyes indulataink, sőt ösztöneink is nagyban hatással lesznek érzelemvilágunkra, és ezáltal cselekedeteinkre is.
Mindez az élmény azonban korántsem az indulataink gáttalan megnyilvánulásáról szól, sokkal inkább arról, hogy azok mély, belső átélése, ugyanakkor az ezzel párhuzamos külső rátekintésünk révén lehetőségünk nyílik túllépni, felülemelkedni saját – talán mindeddig elfojtott, megtagadott, de most felismerhető, átélhető – indulatainkon, ösztöneinken, oly módon, hogy mindezeket a tudatosságunk szintjére emeljük, elfogadjuk, majd elengedjük azokat, vagyis érzelmileg eltávolodunk tőlük.

A késő esti órákra pedig realizálódik Nap és Hold együttállása, másnéven Újhold éjszakája köszönt ránk, ami mint tudjuk a megújulás, újra kezdés – és ugyanakkor bizonyos tudattalan dolgok tudatba emelésének, valamint érzéseink, vágyaink teremtő energiával való áthatásának – legideálisabb időszaka.
Használjuk ki hát ezen éjszaka adta lehetőségeket, hogy még teljesebben megtisztuljunk régi, túlhaladott érzéseinktől – hiszen az égi jelek szerint még a Vízöntő tisztító havának idejét éljük, – és új vágyakkal, reményekkel, belső indíttatásokkal telítődhessünk, melyek által újult energiával és lendülettel indulhatunk aztán új céljaink és távlataink felé!

Szombati napunk várhatóan kevéssé ígérkezik eseménydúsnak, legfőbb témája azonban egy nem hanyagolható emberi feladat: az érzelmi kommunikáció lesz. Feladat, mert két alapjaiban különböző – érzelmi és gondolati, lelki és fogalmi, irreális és logikus – működésünket kell tudnunk összehangolni és együtt, egyszerre működtetni ezen a napon.
Hold-Merkúr találkozójára most a Halak kollektív minőségében kerül sor, ami bizonyos szempontból megkönnyíti a dolgunkat, hiszen gondolataink amúgy is érzelmi energiákkal vannak átitatva jelen időszakban, így nem annyira a szigorú logika jellemzi azokat, mint inkább egyfajta intuitív módon, érzelmi alapon működnek, mégis feladatot állíthat elénk ez a nap emberi létünk – és kapcsolataink! – alapvető fogalmainak tisztázása szintjén, rendbe tételük érdekében.
Ezen folyamat közben akár váratlan és megdöbbentő gondolatokkal és érzésekkel is találkozhatunk, azonban ne lepődjünk meg, ezen dolgok – érzések, indulatok, gondolatok – tudatosulása csupán személyes tudatosságunk fejlődésének egy újabb lépcsőfoka. Legfőbb teendők azonban nem csupán ezek tudatba emelése, de mintegy újraértelmezése is, hogy emberi létünk alapjait saját fogalmaink rendbe tétele, gondolati és érzelmi tartalmaik összekapcsolása, összehangolása és tisztázása által tehessük le újra.
S mindez vonatkozik nem csupán személyes, belső világunkra, de emberi kapcsolatainkra is, vagyis a kapcsolataink alapjául szolgáló érzelmeket, vágyakat és szándékokat kell tudnunk felszínre hozni, felfogni a maga teljességében, egyszersmind megszabadítva azokat mindenféle rárakódott tévedéstől és elképzeléstől, tudnunk kell kimondani, szavakká formálni és mások – illetve partnerünk – számára egyértelműen megfogalmazni azokat.

Vasárnapi napunk nagyon különleges energiákkal indulva kényeztet bennünket, Hold és Uránusz együttállása ugyanis a Tavaszponton, a csillagos ég egyik egyensúlypontján realizálódik ekkor, ami nagyszerű lehetőséget jelent számunkra egy mély belső egyensúly megteremtésére, egyszersmind egy intenzív lelki megújulás átélésére.
Érzelmi energiáink teljessége és magasabb tudatosságunk találkozik a Kezdet kozmikus pontján, tehát minden olyan dolog, amit újra kezdeni, érdemben megreformálni, vagy amitől elszakadni szeretnénk, és minden olyan érzelem és kötés amelyet szeretnénk megtisztítani, felszabadítani, elvágni vagy új, magasabb minőségben újrateremteni – most sikerrel megvalósulhat olyan magas szinten, amilyen magas szintű energiákkal csak képesek vagyunk kapcsolatba lépni.
A Tavaszpont elhagyásával aztán Holdunk lassan átlép a Kosba és a délelőtti órák folyamán fényszögkapcsolatba kerül a Vénusszal is, amely hasonlóan pozitív, lelkesítő és energizáló hatásként nyilvánul meg, hiszen vágyaink, cselekvő és érzelmi harmóniateremtésünk kapcsolódik össze a szabadság és elevenség kollektív energiáival, míg kozmikus szinten Vénusz a Bakban segít összpontosítani mindazon teremtő erőinket, melyek érzelmi indíttatásuk révén most a megújulás belső folyamatát támogatják, hogy a külvilág valóságában is sikerre vihessük, realizálhassuk megújító törekvéseinket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése