2010. május 20., csütörtök

Aktuális energiák - 2010 május 20-21

Május 20-án, csütörtök délelőtt a Hold eléri a Marsot az Oroszlán jegyének vége felé. Az itt összeolvadó érzelmi és akarati energiáink, archaikus női és aktív férfi aspektusaink most az erő és uralom kollektív minőségében egyesülnek, és eggyé válva fel is erősítik egymás hatását, nem feltétlenül csupán az önuralom, vagy a másokon való felülkerekedés – hatalomszerzés vagy -fitogtatás – vonatkozásában, hanem akár a szenvedélyek, ösztönök elburjánzásának tekintetében is, hiszen az Oroszlán jegy nem csupán az erők, energiák uralása, irányítása általi hatalomról, (ön)uralomról szól, hanem az Élet éltető energiáinak intenzív áradásáról is!

Érzelmeink és indulataink, vágyaink és akaratunk, tudattalan és ösztönös motivációink egyesülnek tehát ekkor a két bolygó találkozása által, és együttesen még inkább felizzhatnak, fellobbanhatnak egy nagyfokú belső tüzet idézve elő, amely éppúgy lehet a harag tüze, mint ahogy a szenvedélyé: úgy az Élet, mint egy konkrét személy szeretetének, szenvedélyes szerelemének a viszonylatában!

Ez az együttállás ugyanis kozmikus szinten a világosság győzelmének égi szakaszában látható ekkor, az Oroszlán csillagképében, amely minőség nem csupán a fizikai szintű Fény áradásáról szól, hanem a tudat és főleg a Szeretet, a feltétel nélküli szeretet fényéről, és bizonyos dolgok – legfőképpen önmagunk – ezek általi átminősítéséről, valamint a hőről: a Szerelem hője által történő átizzításról, átégetésről, amely fentiekhez hasonlóan transzformáló erejű lehet.

Mars-Hold találkozása az Oroszlán csillagképében, annak is a fejénél látható ekkor, amely pozíció itt és most kiemelten hangsúlyozza számunkra e jegy egyik alapvető üzenetét, legyen bár érzelmekről, akaratról vagy indulatokról szó: az uralom maga egy tudati minőség – ebből következően mértéke függ a tudatosságunk szintjétől; akár az energiák, akár önmagunk – vagy akár mások – fölötti uralomról lett légyen szó.

Indulati, akarati énünkkel, intenzív marsikus férfi-energiákkal átitatott, áthatott Holdunk, érzelmeink hordozója, továbbhaladva estére szembe kerül magasabb érzékenységünkkel, a kollektív Világlélekkel kapcsolatot tartó belső finomságaink és intuíciónk forrásával: a Neptunusszal, így személyes érzelmi megéléseink révén könnyen vehetünk fel olyan mély lelki kapcsolatot másokkal, amelyben átélhetjük az "Én egy másik Te vagyok" élményének megvilágosító, esetleg akár a lelkünk mélyéig megrázó erejét.
Az Oroszlán és Vízöntő jegyek energiáit, illetve a csillagképek kozmikus hatásait is egybe kapcsolja ez a pozíció, segítve ezáltal kollektív szinten a – fent említett Oroszláni – uralom mintegy ellentmondást nem tűrő hierarchikussága és a vele szemben lévő, szabadság-elvű Vízöntő minőség szinte anarchikus kaotizmusa közötti látszólagos ellentmondásnak a feloldódását e két érzelmi minőség által, amelyek a víz áradásához hasonlóan mossák el a határokat, és teszik átélhetővé és felismerhetővé, hogy szabadság és uralom ugyanannak az éremnek csupán egy-egy oldala – az „én” szabadsága a Te uralma által, és a Te szabadságod az énem uralma által valósulhat meg, – ahogy a Te és az én is csupán ugyanannak a Világléleknek egyik-másik megnyilvánulása.

Mindez az élmény azonban korántsem marad csupán érzelmi megélés, sem nem tudat alatti, sőt, nagyon is meghatározza tudatosságunkat most, illetve akár az elkövetkezendőkre nézve is, hiszen fenti szembenállás Nappal való fényszöge következtében maradandó, beépíthető élménnyel szolgál tudatos énünk, ön-megélésünk, ugyanakkor egónk szempontjából is.
A beépíthetőséget pedig nem csupán a kapcsolódás minősége, de a Nap pozíciója is elősegíti, tekintve, hogy még mindig a Bikában, annak kollektív és kozmikus minőségében tartózkodik tudatos-cselekvő énünk szimbóluma, amely által a tudati változások, behatások fizikai szinten is változásokat okoznak, ilyenformán az élmények, tapasztalatok hatása sokkal inkább beépül a testi, illetve finomanyagi szféráinkba is jelen időszakban.
Ugyanakkor kozmikus szinten is a különböző síkok, energiák találkozásának és eggyé olvadásának idejét éljük most, mikor Napunk a Plejádok közelében halad el az égen, így a szintek – saját lényünk belső síkjai, dimenziói – közötti kommunikáció is sokkal élénkebb, intenzívebb és nem csupán mélyre ható, de hosszabb távú következményekkel járhat.

Kozmikus szinten pedig e nagy találkozó hármat egybekapcsol azon négy fix minőség közül, melyekben a Világunk tengelyeit meghatározó 4 csillag található. E három csillagkép az Oroszlán, Vízöntő és a Bika mind egyfajta stabilitást, biztonságot jelent emberi létünk különböző szintjein, az ott jelenlévő energiák ismerete, uralása által. A Bika az anyagi világ lehetőségeinek, és főképp termékenységének tudása, az Oroszlán a Fény ismerete, amely emberi világunkban szeretet, szerelem vagy akár szenvedély formájában is megnyilvánulhat, a Vízöntő pedig a Lélek szabadságának állapota, amely a megtisztulás által elérhető, megvalósítható minőség.
Mindezek tehát egymást erősítve, teremtő módon kapcsolódnak össze ezen az estén a bennük látható bolygók, energiaminőségeink által.

Péntek hajnalban, kevéssel éjfél után a Nap átlép az Ikrek jegyébe, és ezidőtájt vált jegyet a Hold is, az Oroszlánból a Szűzbe. Így a fixből a változó minőségekbe lépvén kapcsolódik össze tudatos és tudattalan, érzelmi és cselekvő, atyai-anyai, aktív és passzív minőségeink két fő hordozója. Ez a nap tehát, illetve az elkövetkező néhány is feltehetően a változások jegyében telik majd legtöbbünk számára.
Mégpedig olyan elsősorban belső - tudati, érzelmi, vagy akár szemléleti - változások jegyében, amelyek egymást is meghatározzák, erősítik, és ugyanakkor érzékenységünket, érzelmi nyitottságunkat és befogadókészségünket éppúgy fokozzák, mint az újítás belső kényszerével bíró, uránikus energiáinkat, valamint aktuálisan érzelmi biztonság után áhítozó harmónia- és kapcsolatteremtő készségeinket, vágyenergiáinkat.

Tekintve, hogy a legtöbb alapprincípium bekapcsolódik tehát ebbe a nagy égi formációba, ezek az energiák, illetve változási lehetőségek feltehetően keveseket hagynak érintetlenül.
Mindazok, akik túlzottan stabilan vannak beágyazva saját rendszerükbe, most az eddigieknél is jobban meginoghatnak, azok, akik túlzottan nyitottak, könnyen megviselődhetnek, és akik hajlamosak a szélsőségekre és elbizonytalanodásra most méginkább belekerülhetnek ebbe az állapotba.

Azonban természetesen nem szükséges negatívan vagy szélsőségesen megélni e hajnali energiákat, melyek hatása akár egész pénteki napunkra is kivetülhet, tekintsünk inkább úgy erre a napra, mint amelyik egy újabb lehetőséget kínál nekünk arra, hogy a régóta esedékes változásoknak teret adjunk életünk külső és belső dimenzióiban egyaránt!

Tudatos-cselekvő énünk szimbóluma, a Nap tehát az Ikrek, a változás, a kettősség, a kapcsolatteremtés, kommunikáció, a spontaneitás és játékosság jegyébe lépett, amelynek következtében kollektív szinten egyfajta könnyedség, nyitottság, sőt akár gyermekiség lehet jellemző mind viselkedésünkre, mind életfelfogásunkra, mind önmagunk megélésére - tudatosságunk viszonylatában - az elkövetkező egy hónap folyamán.

Napunk azonban egyelőre még a Bika csillagképében látható az égen, a Fiastyúk közelében, így kozmikus szinten még mindig a belső stabilitás és termékenység, teremtés-lehetőség a mérvadó tudatosságunk és cselekvő énünk szempontjából.

Érzelmi energiáink, tudattalan minőségeink hordozója, a Hold pár napig tartózkodik egy jegyben, így most is csak vasárnap hajnalig lesz a Szűzben, ahol is az érzelmeink kapcsán a rendszeretet, szorgalom, feladattudat, sőt akár szolgalelkűség - a különböző eszméknek illetve munká(k)nak való érzelmi odaadottság - kerülhet előtérbe, valamint ezzel párhuzamosan az emberekkel szembeni kritikusság és egyfajta távolságtartás jelenhet meg az elkövetkezendő napokban, mint belső attitűd.
Kozmikus szinten azonban az Oroszlán szívénél, a Regulus csillagnál van jelen ekkor a Hold az égen, Nappal való fényszöge idején. Tehát érzelmeink, lelki minőségeink tekintetében most megélhetjük azt az igazán mély, tiszta szeretetet, amelyet a költő a „szívvel való látás” képességének nevezett – amely lelki, érzelmi állapot által tehát ténylegesen elérhetjük a feltétel nélküliség mély, belső pontját önmagunkban, nem csupán mások, de saját magunk felé táplált érzelmeink, önmagunkhoz való belső hozzáállásunk terén is.

Ezzel az érzelmi-lelki minőséggel van pozitív együttmozdulásban most a Vénusz, harmónia- és kapcsolatteremtő, valamint vágyenergiáink szimbóluma, amely kollektív szinten a Rák érzelmes, érzékeny, befelé forduló mintegy elzárkózó minőségébe lépett át az elmúlt nap során – összhangban a Szűz Hold érzelmi elzárkózásával, – azonban kozmikus szinten még az Ikrek csillagkép Tejúton álló lábánál láthatjuk egünk egyik legfényesebb csillagát, az Esthajnalt, amely pozíciójában kapcsolatban lévén a magasabb, Isteni energiákkal ezek teremtő minőségét, illetve lehetőségét csatornázza felénk a vágyaink, szépségkeresésünk, harmóniateremtésünk és emberi - szerelmi - kapcsolataink révén.

Nap-Hold-Vénusz égi hármasához még mindig kapcsolódik az érzékenységünket hordozó Neptunusz, sőt az Uránusz is a maga felforgató energiáival, a Halak és a Vízöntő kozmikus és kollektív energiáit közvetítve számunkra, így az önátadásban illetve individualitásban megélt végletek és szélsőségeken túl, a mély beleérzések és magasabb felismerések, valamint a múlt érzelmeitől, és főként csalódásaitól való megtisztulás lehetősége még mindig intenzíven van jelen számunkra, mind tudatos énünk, én-megélésünk, öndefiníciónk, mind lelki, érzelmi szféránk, mind pedig vágyaink tekintetében.

A reggel, illetve délelőtt folyamán pedig újra találkozik a hét elején főszereplő Hold-Merkúr-Plútó hármasa, azonban most egy nagy, egyenlő oldalú háromszöget alkot e három égi vándor, így kapcsolatuk egymást lelkesítő, tüzelő, inspiráló minőségben realizálódik.

Érzelmi és lelki energiáink, tudattalan én-részeink kontaktálnak ekkor tehát újra a Plútó minőségi változást serkentő erőteljes, drasztikus hatású energiáival, valamint gondolkodó, kommunikatív, gyermeki énünk aspektusaival, összekapcsolva a három földes jegy, kollektív minőség – Bika, Szűz, Bak – realizáló, megvalósító, a fizikai létezéssel kapcsolatos szféráját és dinamikáját egyetlen átmeneti egységbe, áramlásba, amely állapot lehetőséget biztosít számunkra, hogy mély belső változásainkat ne csupán a szellem-lélek területén tegyük meg, de hozzá is kapcsoljuk fizikai síkunkhoz, bele is gyökereztessük anyagi létünkbe ezeket a megváltoztatott, átminősített megéléseket, aspektusokat és energiákat.

Kozmikus hatások tekintetében pedig Holdunk, érzelmi énünk, lelki és tudattalan minőségeink hordozója az Oroszlán csillagképe alatt és Szextáns fölött vonul el ekkor,
amely pozíció a Végtelen szeretetfényének megfelelő eszközzel – jelen esetben lelkünk finom hangszerével – történő befogásáról, valamint magunkban való stabilizálásáról és ezt követő kiárasztásáról szól, és ehhez kapcsolódik hozzá, ezt erősíti és tüzesíti aztán a Plútó isteni teremtő energiákat csatornázó tejúti helyzete, amely hatásában leginkább a Merkúr belső munkáját, gondolati dimenzióink és gyermeki én-megéléseink szellemi felemelését és mély belső átminősítését segíti, ezáltal hatva vissza érzelmeinkre, lelki tartományunkra.

Ezt a napot tehát jól fel tudjuk használni arra, hogy több szinten lássunk rá saját belső rendszerünkre, meglátva, észrevéve most az eddig is érzékelt dinamikákon, működési módokon túl a bennünk lüktető végtelen szeretet-fényét!

Szombati napunk folyamán a napok óta készülődő Vénusz-Plútó szembenállás lassan beérik, így harmónia- és kapcsolatteremtő energiáink, vágyénünk kerül szembe a minőségi változások megtételének elősegítését szolgáló belső energiáinkkal, amelyek természetesen nagyfokú feszültségekként is jelentkezhetnek mind külső, mind belső területeken – jelen esetben leginkább az emberi, illetve főleg a partnerkapcsolatok szintjén, tekintve, hogy e fényszögben a Vénusz is érintett.

Míg a Plútó továbbra is a Bak céltudatos, ambiciózus és előre tekintő kollektív minőségében van jelen, és ezt a késztetést közvetíti számunkra, addig harmóniateremtő energiáink szimbóluma a Vénusz a Rák érzelmes-érzékeny, múlthoz, tárgyakhoz és személyekhez kötődő, romantikus-szentimentális állapotában tartózkodik, amely által tehát – érthető módon – egyfajta belső húzódozással éli meg, élhetjük meg a Plútó változásokat sürgető belső indíttatását, energiáit.

Kozmikus helyzet tekintetében pediglen még a Vénuszunk is – éppúgy, mint a Plútó – a Tejúton jár, így isteni, teremtő energiákkal hatja át mindazt, ami - gyarló - emberi vágyaink szintjén motivál bennünket, kettőjük összekapcsolódása által pedig lehetővé válik számunkra emberi minőségeink felemelése, átnemesítése, a magasabb szférákkal való összekapcsolása a halandó dolgokban fellelhető halhatatlan magunkba fogadása által.
Nem elveszejteni kell tehát mindazon dolgokat, amelyek fölött érezzük, tudjuk, hogy eljárt az idő, hanem magunkhoz ölelni ezek élményét és tapasztalatát, hogy minél inkább beivódjanak lelkünkbe, és magunkkal vihessük emlékeiket, lenyomatukat további utunkra!
E rítus következtében tehát csökkenthetjük az elkövetkező napok során esetleg fellépő belső feszültségeinket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése